ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται ανασχηματισμός δια πάσαν κυβερνητική νόσο

Έρχεται ανασχηματισμός δια πάσαν κυβερνητική νόσο

Το όπλο του ανασχηματισμού ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αξιολόγηση. Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες και τα σενάρια για το νέο υπουργικό σχήμα: «αλλαγή γενιάς ή τεχνοκράτες». Στροφή στο κέντρο ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός και.... ΠΑΣΟΚοποίηση της κυβέρνησης. Κομβικός ο ρόλος του Χρ. Σπίρτζη και του Ν. Φίλη στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΚΟΜΒΙΚΟ ΡΟΛΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΦΙΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΖΗΣ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Του Νίκου Β. Τσίτσα

Ο ανασχηματισμός αποτελεί φάρμακο δια πάσαν κυβερνητική νόσο κυρίως ενόψει ψήφισης των σκληρών μέτρων στην βουλή αφήνοντας... υποσχετική υπουργοποίησης στους διαφωνούντες.

Στο Μ. Μαξίμου κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού, μόλις επτά μήνες από την τελευταία αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Αυτήν την φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει το όπλο του ανασχηματισμού προκειμένου να πετύχει έναν διπλό στόχο:

1. Θα αφήσει – ως συνήθως- μία υποσχετική υπουργοποίησης στους διαφωνούντες της ΚΟ προκειμένου να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα που φέρνει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

2. Με τον ανασχηματισμό θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν εμφανή τα σημάδια της ανάπτυξης που προσδοκά η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία στροφή προς το Κέντρο προκειμένου να αυξήσει την εκλογική του επιρροή κυρίως σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου και οι αντικρουόμενες απόψεις αφορούν τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει το νέο υπουργικό σχήμα, εάν δηλαδή θα ανήκουν στην νέα γενιά στελεχών ή θα είναι τεχνοκράτες.

Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα της κυβέρνησης που αποτελείται από στελέχη της νέας γενιάς όπως οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Λιάκος, Ακσιόγλου, Χαρίτζης κτλ. εκτιμούν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να ενταχθούν στελέχη που θα σηματοδοτούν την αλλαγή γενιάς και θα έχουν τις ικανότητες να φέρουν σε πέρας ειδικές αποστολές που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στην ίδια λογική κινείται η ανανεωτική τάση του κυβερνώντος κόμματος που εκφράζεται από στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Μπαλάφας, αλλά και τους αν. υπουργούς Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη οι υποστηρίζουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνοκράτες «τύπου Πιτσιώρλα».

Αντιθέτως οι κομματικοί στους οποίους ανήκουν ο Π. Σκουρλέτης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από στελέχη που θα αφήσουν την σφραγίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν έρθουν σε σύγκρουση με την τρόικα.

Παρά τις αντικρουόμενες εισηγήσεις και την σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο τάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο Μ. Μαξίμου φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη του ριζικού ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπου κομβικά πρόσωπα θα είναι ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Ν. Φίλης.

Ο Πρωθυπουργός έχει χαράξει νέα πορεία στο κυβερνητικό σκάφος και θα προσπαθήσει με την νέα κυβέρνηση να ρίξει τα δίχτυα του στους κεντρώους ψηφοφόρους. Ο Ευ. Τσακαλώτος έχει εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γ. Χουλιαράκης.

Συζητείται η αξιοποίηση του κ. Τσακαλώτου σε θέση συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα όμως ο Πρωθυπουργός, συζητά σενάρια για την υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν κυβερνητική θητεία στις πράσινες κυβερνήσεις και έχουν δείξει δείγματα αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή πολιτικών.

Κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση βουλευτών ή στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ανήκουν στην γενιά των 45άρηδων αναμένεται να διαδραματίσει ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και οι συνεργάτες του που αναμένεται να αναβαθμιστούν στην κυβερνητική ιεραρχία.

Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

Ονόματα που θα προκαλέσουν έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι οι σημερινοί γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών Θ. Βούρδας και Γ. Δέδες καθώς και περιφερειακά στελέχη για θέσεις γενικών γραμματέων και υφυπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το πλαίσιο θα επανυπουργοποιηθεί ο Μ. Μπόλαρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Ν. Φίλης αποτελεί το πρόσωπο κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μία ενδεχόμενη υπουργοποίηση του θα καθησύχαζε το κόμμα καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας εκφράζει τον σκληρό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα θα συμβόλιζε το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αφού ο Ν. Φίλης έχει ταχθεί υπερ της προσέγγισης με την ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επανένταξη του κ. Φίλη στο νέο σχήμα της κυβέρνησης είτε στο υπουργείο Εργασίας είτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αφήσει το στίγμα της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις