ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτιάχνουν κομματικό στρατό με κατάργηση του ΑΣΕΠ οι Συριζαίοι

Φτιάχνουν κομματικό στρατό με κατάργηση του ΑΣΕΠ οι Συριζαίοι

Φωτογραφικές διατάξεις με αλλαγή του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση του ΑΣΕΠ, ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την υπόσχεσή της και να μονιμοποιήσει περίπου 30.000-40.000 συμβασιούχους.

ΣΤΟ… ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ 40.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Του ειδικού συνεργάτη Βαγγέλη Μπότσαρη

Στον βωμό των επόμενων εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προωθεί αλλαγές στον νόμο του ΑΣΕΠ που ουσιαστικά θα καταργήσουν την Ανεξάρτητη Αρχή, αφού το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται κυρίως στους ΟΤΑ, με φωτογραφικές διατάξεις. Ήδη έχει διαμορφωθεί η επόμενη γενιά των συμβασιούχων που είναι όμηροι της κυβέρνησης η οποία υπόσχεται μονιμοποίηση πριν από τις επόμενες εκλογές.

Πρώτος μπήκε στον χορό των υποσχέσεων ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και σε συμφωνία με δήμαρχους που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε την κυβερνητική πρόθεση να μονιμοποιηθούν περίπου 30.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για την προκήρυξη κλειστού διαγωνισμού όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι συμβασιούχοι. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη μπλόκαραν την διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού καθώς οι νομικές υπηρεσίες τον έκριναν αντισυνταγματικό αφού δεν δίνει την δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να καταγραφούν οι συμβασιούχοι και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία για την μονιμοποίηση όσων εργάζονται επί χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές στους ΟΤΑ εργάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε κοινωνικά προγράμματα τα οποία ξεκίνησαν με κοινοτική χρηματοδότηση και κατόπιν χρηματοδοτούνται με διάφορες φόρμουλες που συμφωνούν οι εθνικές αρχές με την Ε.Ε. που δίνουν ετήσιες παρατάσεις (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι).

Σύμφωνα όμως με το νομικό πλαίσιο που υφίσταται για τις προσλήψεις και προσδιορίζεται από τον νόμο του ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να γίνει κλειστός διαγωνισμός για να μονιμοποιηθούν οι ήδη συμβασιούχοι καθώς έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αντίστοιχη προϋπηρεσία καθώς και άνεργοι. Παράλληλα στην κατηγορία των «υπό μονιμοποίηση» συμβασιούχων θα ενταχθούν και οι συμβασιούχοι κυρίως στην καθαριότητα των δήμων που έχουν προσληφθεί στους ΟΤΑ από το 2015 μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, για τους οποίους προβλέπεται με νόμο που έχει ψηφίσει ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεώνονται αυτόματα για 2 οκτάμηνα.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα εντός του 2018, η πλειοψηφία των συμβασιούχων να συμπληρώνουν 24 μήνες εργασίας και να μπορούν να διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους μέσω της δικαιοσύνης, με βάση το κοινοτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του νόμου του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην επαναφορά των διατάξεων για την αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στις αλλαγές του νόμου 2190/1994, οι οποίες καταργήθηκαν το 2009, περιλαμβάνονταν και η αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% της προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.

Η επαναφορά της «επιδότησης» της προϋπηρεσίας στο Δημόσιο, ουσιαστικά θα φωτογραφίσει τους σημερινούς συμβασιούχους, κόβοντας τον δρόμο προς το Δημόσιο στους πολίτες που απασχολούνται σε αντίστοιχους τομείς στον ιδιωτικό τομέα και διαθέτουν προϋπηρεσία. Σήμερα με βάση τον νόμο 2190/1994 για τις προσλήψεις έτσι όπως άλλαξε το 2009, μοριοδοτείται η προϋπηρεσία αλλά έχουν αυξημένη βαρύτητα οι σπουδές, τα κοινωνικά κριτήρια και η ανεργία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha είπε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν ακολουθήσουμε την πολιτική της μονιμοποίησης συμβασιούχων, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι τελείως ανεξέλεγκτες και θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε πόρους από εκεί. Έχουμε κάθε δυνατότητα να παρέμβουμε στη συνέχεια και στο σκέλος των εσόδων, μειώνοντας ενδεχομένως κάποιους φόρους».

Σχετικές ειδήσεις