ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μετάλλαξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Από επαναστάτες, ακραίοι… φιλελέδες

Η μετάλλαξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Από επαναστάτες, ακραίοι… φιλελέδες

Αφού κατέλαβαν την εξουσία με το σύνθημα «θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα σας σώσουμε», τώρα μας λένε ότι θα μας σώσουν με τα μνημόνια

Με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. , θα λάβει χώρα η μεγαλύτερη πολιτική μετάλλαξη που καταγράφηκε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Του Κώστα Τσιτούνα

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, εξελέγησαν 2 φορές με το αφήγημα: «Θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα σώσουμε τη χώρα» και για όλο αυτό το διάστημα κρατούσαν ζωντανή την ψεύτικη ελπίδα που πουλούσαν στον ελληνικό λαό.

Για όλο αυτό το διάστημα, με τον αντεξουσιαστικό μανδύα, μαγεύουν τα πλήθη και ταΐζουν τους πολίτες οράματα και ελπίδες.

Όπως ακριβώς έκανε ο πρώτος διδάξας Γιώργος Παπανδρέου, που αφού παρέδιδε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές, δήλωνε «αντεξουσιαστής».

Αίφνης λοιπόν κι ενώ η χώρα βρίσκεται ξανά στο παρά πέντε της υπογραφής ενός νέου μνημονίου και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, οι «επαναστάτες» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζουν.

Περνούν από την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και στον ακραίο καπιταλισμό που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Μετά από δυο και πλέον χρόνια στη διακυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. επιστρέφουν μεταλλαγμένοι με νέο αφήγημα και νέα τσιτάτα: «Θα σώσουμε τη χώρα με τα μνημόνια».

Από την επόμενη εβδομάδα θα στηρίξουν με πλήρη συνείδηση το πολυνομοσχέδιο με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση στο αφορολόγητο και τον αφανισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Και όχι, αυτή τη φορά δεν θα το κάνουν με δάκρυα στα μάτια και με βαριά καρδιά.

Αυτή τη φορά θα το κάνουν με νύχια και με δόντια και βάλθηκαν να μας πείσουν ότι με τον τρόπο αυτό θα σώσουν τη χώρα.

Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. υπερασπίζονται με πάθος τις μνημονιακές επιταγές και θριαμβολογούν χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των δανειστών.

«Μόνο αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα των δανειστών θα έρθει η ανάπτυξη», είναι η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών.

Εύχονται από βάθος καρδιάς να επαληθευτεί το «νεοφιλελεύθερο» σενάριο της νομενκλατούρας των Βρυξελλών για την ανάκαμψη της οικονομίας μήπως μαζί με τη διάσωση της χώρας, καταφέρουν να διασωθούν και οι ίδιοι πολιτικά, έστω κι αν είναι μεταλλαγμένοι σε σύγκριση με τις πολιτικές τους καταβολές.

Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν στον κόσμο να μην πληρώνει ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, φόρους και δόσεις στις τράπεζες, οι ίδιοι, έρχονται τώρα και στέλνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τσακίσουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυτά που ψηφίζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τολμούσε ούτε καν να τα σκεφτεί ο πιο ακραίος εκπρόσωπος της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Που είναι όμως το θεματικό κέντρο;

Ο κ. Τσίπρας βιάζεται να ψηφίσει τα νέα μέτρα για να μην τα εφαρμόσει.

Έχει την πεποίθηση πώς αν τα ψηφίσει οι δανειστές θα επιτρέψουν την παραμονή του μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα ευελπιστεί να μην τα εφαρμόσει και να καταφέρει να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα με την ανάπτυξη.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν έχει κωδικοποιήσει την έννοια του όρου ανάπτυξη, αλλά εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτή ως μια αφηρημένη έννοια.

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του είναι ότι η εκλογική του δεξαμενή δεν ενδιαφέρεται για όρους και έννοιες όπως η υγιής επιχειρηματικότητα, οι παραγωγικές επενδύσεις κλπ.

Το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για προσλήψεις και στελέχωση θέσεων στο Δημόσιο τομέα.

Συνεπώς η «προεκλογική» του εκστρατεία δεν πείθει τους συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη μεριά δεν πείθει ούτε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες και άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής γνωρίζουν πολύ καλά πώς το αφήγημα περί «ελατηρίου της οικονομίας» που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο μέσα σε μια νύχτα, είναι παραμύθι και μάλιστα της... Χαλιμάς.

Σχετικές ειδήσεις