ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή

Σε νέες αποκαλύψεις για τα παρασκήνια πριν και μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, προχώρησε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στο VICE, ο κ. Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή».

«Το θεώρησα μια μορφή απειλής για να συμπαραταχθώ στην απόφασή του να συνθηκολογήσω. Δεν το πίστεψα ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε από το VICE για τη στάση του κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα και αποκάλυψε ότι του είχε ετοιμάσει και ένα προσχέδιο λόγου για να βγει να κάνει διάγγελμα, όμως ο κ. Τσίπρας δεν το δέχτηκε.

«Του είχα πει βλέπω πας για συνθηκολόγηση, του είχα πει διαφωνώ, αν πας όμως, μην ενεργοποιήσεις τον κόσμο μας με δημοψήφισμα. Του είχα μάλιστα ετοιμάσει και ένα πρόπλασμα λόγου για να εκφωνήσει ως διάγγελμα. Δεν το δέχτηκε», τόνισε.

Ερωτηθείς για το γιατί έπραξε έτσι ο πρωθυπουργός, απάντησε: «Αυτή την απορία την έχω και εγώ, θα την πάρω στον τάφο μου».

«Η κυβερνητική πρόταση που είχαμε καταθέσει τότε ήταν εφικτή. Είχαμε πει ότι δεν υπογράφουμε νέα συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Αν είχαμε μείνει πιστοί σε αυτό, τότε δυο τινά θα είχαν συμβεί ή ο Σόιμπλε θα υπερίσχυε της Μέρκελ και θα μας πετούσαν έξω από το ευρώ ή θα γινόταν αναδιάρθρωση εντός ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο θα ήταν καλύτερα από αυτό που γίνεται σήμερα» είπε.

«Αυτό που γίνεται από το καλοκαίρι του 2015 δεν είναι βιώσιμο» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ερωτηθείς σχετικά: «Τους παρακαλώ χρόνια τώρα να το στήσουν το ειδικό δικαστήριο, είτε ειδικό στρατοδικείο, είτε ειδικό θέατρο, εγώ θα πάω με τα στοιχεία μου, ελπίζω να είναι και εκείνοι εκεί», είπε.

Σχετικές ειδήσεις