ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να επαναλειτουργήσει

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να επαναλειτουργήσει

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: Τη συνεισφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,επισήμανε τη Δευτέρα (22/05/2017) από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και υπενθύμισε τη συνάντηση που είχαν στην έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου στο γεύμα που παρέθεσε τότε, τονίζοντας ότι μίλησε «σχεδόν θεολογικά από την καρδιά του», και συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο: «Όλα αυτά δημιουργούν γύρω από το πρόσωπό σας μια πάρα πολύ ωραία εικόνα και ένα πολύ καλό όνομα. Βάζετε τη σφραγίδα σας ανεξίτηλη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Είμεθα υπερήφανοι γι' αυτό... Η πόλη μας, η ιστορική και μοναδική, έχει σήμερα την τιμή να υποδέχεται την κορυφή της Ελλάδος και συγχρόνως ένα ευσεβές τεύχος της Εκκλησίας. Ευχαριστούμε για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας, για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εδώ μικράς ομογενείας. Σας είμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα ο Θεός να σας στηρίζει να σας φωτίζει, να σας καθοδηγεί, στο καλό και το καλύτερο εκάστοτε, επ αγαθώ της Ελλάδος και των Ελλήνων, εις τους οποίους εν τω πρόσωπω σας αποστέλλω την ευχήν και την ευλογίαν της μητρός εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προσκύνηματική του επίσκεψη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την αναχώρηση του Προέδρου ήχησαν και πάλι οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Αναδεικνύεται σε παγκόσμια κλίμακα αλλά ιδίως στην Ευρώπη και τη Δύση το μεγαλείο της χριστιανοσύνης. Μέσα από αυτή την ενότητα θα θυμόμαστε όλοι πως και η μεγάλη μας οικογένεια η ευρωπαϊκή οικογένεια συνειδητοποιεί ότι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι τρεις. Η αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, η Ρώμη για τους θεσμούς της αλλά και η Ιερουσαλήμ όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή η χριστιανοσύνη για τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού που μπόλιασαν τον ελληνικό πολιτισμό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Το Πατριαρχείο μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο ένας από τους μεγάλους φάρους της χριστιανοσύνης. Εις το πλαίσιο αυτό όλοι οι Ορθόδοξοι γνωρίζουν βεβαίως και στο Πατριαρχείο και βεβαίως σ΄ όλους εσάς. Ζούμε πραγματικά όλο αυτόν τον αγώνα τον οποίο κάνετε. Όχι απλώς τον συμμεριζόμαστε, εμπνεόμαστε απ΄ αυτόν, και θέλω να σας τονίσω ότι εμείς θεωρούμε, και αυτό είναι κάτι το οποίο και η τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να το αντιμετωπίσει, είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας, ότι η παρουσία του Πατριαρχείου εδώ στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μπορεί να έχει η Τουρκία με την Δύση και την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και γι΄ αυτό το λόγο πιστεύω και ελπίζω ότι θα το αποδείξουν ότι και η Τουρκία θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει όλη την πνευματική του δραστηριότητα για όλα εκείνα τα οποία υπολείπονται να γίνουν, Παναγιότατε, ιδίως σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό έργο.

Μιλάω κατά κύριο λόγο για την Σχολή της Χάλκης. Επαναλαμβάνω όμως ότι για μας, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το Πατριαρχείο είναι η κορυφή εκείνη από την οποία η Ορθοδοξία μπορεί διαχρονικά να εκπέμπει όλα τα μηνύματα και όλο το πνεύμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η Χριστιανοσύνη. Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία το συντομότερο δυνατό να έρθω εδώ σε επίσημη επίσκεψη και επομένως να έχω τη δυνατότητα να μείνω περισσότερο στο Πατριαρχείο. Είναι αυτονόητο ότι όπως πάντα σας περιμένουμε στην Αθήνα.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, δεν το συζητώ.

Εγώ θέλω να ευχηθώ έτη πολλά, αν και θα τα πούμε και την κατάλληλη στιγμή. Σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σχετικές ειδήσεις