ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπλε φάλαινα» - Νικολόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι

«Μπλε φάλαινα» - Νικολόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι

Νίκος Νικολόπουλος | Ειδήσεις: Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, κατέθεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, για το διαδικτυακό «παιχνίδι», με την ονομασία «μπλε φάλαινα».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

«Με την ονομασία «μπλε φάλαινα» αποκαλείται ένα πολύ επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» που προσελκύει παιδιά στην εφηβεία, τα οποία είναι επιρρεπή στην είσοδο σε αχαρτογράφητα ηλεκτρονικά νερά που φαντάζουν γοητευτικά.
Πρόσφατα, μετά από μία καταγγελία από την Κατερίνη, η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε για τη «μπλε φάλαινα», ένα διαδικτυακό παιχνίδι που κατά πως λέγεται, καλεί τους «παίκτες» να υποβάλουν τον εαυτό τους σε διάφορες δοκιμασίες- πολλές είναι οδυνηρές και αυτοκαταστροφικές- για μια περίοδο 50 ημερών. Όπως όλα τα παιχνίδια του είδους, ξεκινάει με απλές απαιτήσεις και σιγά- σιγά, σηκώνει τον «πήχη» ζητώντας από τους... «θαρραλέους» παίκτες να ξεπεράσουν δοκιμασίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο!

Και όλα αυτά γίνονται από έναν άγνωστο διαχειριστή που εκβιάζει ψυχολογικά τους παίκτες να μην σταματήσουν. «Ξέρουμε τα πάντα για σένα. Θα σε βρούμε...» είναι μία από τις απειλές που δέχονται όσοι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Το... παιχνίδι ξεκίνησε από τη Ρωσία και σταδιακά, εξαπλώνεται σε πάρα πολλές χώρες, ενώ μέχρι σήμερα, φέρεται να έχουν υπάρξει πάνω από 130 νεαρά άτομα- κυρίως κορίτσια- που έχασαν τη ζωή τους!

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με τον κόσμο του διαδικτύου και των social media, μάλλον έχουν ήδη... ανατριχιάσει. Και σκέφτονται «πως είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοια παιχνίδια», αλλά και «γιατί δεν κάνει τίποτα κανένας να σταματήσει αυτού του είδους τις διαστροφές».

Οι απαντήσεις είναι απλές: Ο κόσμος του διαδικτύου είναι τόσο απέραντος, πολύ πιο μεγάλος και χαοτικός από τον πραγματικό κόσμο. Και μέσα σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολλές «σκοτεινές διαδρομές» που δυστυχώς, βρίσκουν όλες κάποιους να τις ακολουθούν. Γιατί στον σημερινό κόσμο μας και οι ψυχολογικές ανάγκες, ιδιαίτερα των νέων, είναι πολύ- πολύ μεγαλύτερες. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, μάλλον δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με νέους ανθρώπους και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά και απορίες που έχουν. Συχνά και με μεγάλα αδιέξοδα...

Πέραν τούτων πάντως, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο φερόμενος ως ιδρυτής του συγκεκριμένου «παιχνιδιού» βρίσκεται ήδη στη φυλακή, αλλά και πολλά σοβαρά ρεπορτάζ ανά την Ευρώπη έχουν επισημάνει πως πολλά εξ όσων λέγονται και γράφονται για την «μπλε φάλαινα» αποτελούν αστικούς μύθους ή αν θέλετε, μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ως πραγματικότητες. Και τέτοιοι, υπάρχουν επίσης αμέτρητοι στο ίντερνετ...

Σε έναν χώρο όπου η ελευθερία μοιάζει να προσφέρεται αφειδώς, περιστατικά εκφοβισμού επαναπροσδιορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού - που δείχνει θανατηφόρο. Εκεί όπου η παραληρηματική λογική φανερώνεται, το αίσθημα ασφυξίας δεν αργεί να συνοδέψει ανηλίκους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκοτεινή όψη του Διαδικτύου. Η «Μπλε φάλαινα» αποδεικνύει την ύπαρξη αυτής της όψης.

Φρενίτιδα επικρατεί τις τελευταίες ώρες με ειδήσεις που αναφέρονται στην έλευση του σκοτεινού διαδικτυακού «κήτους» στην Ελλάδα, επισήμως όμως δεν έχει καταγραφεί περιστατικό που να επαληθεύει τη συγκεκριμένη άφιξη.
Στο Διαδίκτυο, πάντως, γίνεται ήδη λόγος για δύο κρούσματα σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη.

«Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν θύματα του παιχνιδιού στη χώρα μας. Εχουν διαπιστωθεί όμως περιπτώσεις που θυμίζουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν θύματα του παιχνιδιού ανά τον κόσμο. Και παλαιότερα είχαν καταγραφεί παρόμοιοι τραυματισμοί έπειτα από ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία θα εξακριβώσει αν πράγματι υπάρχουν θύματα του παιχνιδιού στην Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι απαντούν οι αρμόδιες δημόσιες προστασίας του πολίτη και ιδιαίτερα οι συνήγοροι του πολίτη και των ανηλίκων, πράγματι η «μπλε φάλαινα» έχει προκαλέσει «τραύματα» στην νεολαία μας;

2. Έχετε δώσει εντολές να ασχοληθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΣΔΗΕ) με αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι;
Ποια μέτρα, συνολικά, προτίθεσθε να λάβετε για να μην θρηνήσουμε θύματα, όπως έχει συμβεί στο εξωτερικό;».

Σχετικές ειδήσεις