ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνάντηση Βενιζέλου - Σημίτη και το σχέδιο για τη «Νέα Ελλάδα»

Η συνάντηση Βενιζέλου - Σημίτη και το σχέδιο για τη «Νέα Ελλάδα»

Ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου και τα σχέδια του επιτελείου Σαμαρά για την... αναβίωση της «Νέας Ελλάδας» - Η συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που «άναψε φωτιές» στο ΠΑΣΟΚ.

Του Ειδικού Συνεργάτη, Βαγγέλη Μπότσαρη

Η πρόσφατη ξαφνική συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλου στο πολιτικό γραφείο του πρώτου «άναψε φωτιές» στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι γνωστό ότι και οι δύο άντρες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να... ανοίξει το παιχνίδι για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε προσωπικότητες και κινήσεις από τον χώρο του κέντρου, πέραν των ορίων που έχει θέσει η Φώφη Γεννηματά στην νέα προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο χώρος.

Βλέπουν με θετικό μάτι την συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού, καθώς και στελεχών από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι «αντάρτες» που επιτέθηκαν κατά μέτωπο στην ηγεσία του κόμματος στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή έχουν στενές πολιτικές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος συζήτησε με τον Κώστα Σημίτη τα νέα δεδομένα στην ΕΕ μετά την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία και ενόψει των γερμανικών εκλογών και την πορεία της Ελλάδας, καθώς και τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε πρόσκληση στον κ. Σημίτη για να συμμετέχει στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών - τον οποίο έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - για την Εθνική Ανασυγκρότηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Ιουνίου, 17 ημέρες πριν από το συνέδριο της ΔΗΣΥ (30/6-2/7).

Ο Κύκλος Ιδεών και οι πρώην υπουργοί του Αντώνη Σαμαρά

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει την ανατροπή των συσχετισμών στη ΔΗΣΥ, αμφισβητώντας την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά με την υποστήριξη δυνάμεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ή ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και οι συνεργάτες του φαίνεται να διασκεδάζουν με τα σενάρια που εμπλέκουν τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις της Κεντροαριστεράς ή ακόμα και σε μία πιθανή υποψηφιότητά του με την ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν περιορίζεται στα όρια της Κεντροαριστεράς, αλλά καταθέτει προτάσεις με θέσεις που έχουν εθνικό και επιστημονικό πρόσημο δια μέσω του Κύκλου Ιδεών», σημειώνουν συνεργάτες του. Στις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών εξάλλου – όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου - συμμετέχουν προσωπικότητες, πολιτικοί, επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου απ΄ όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017» μίλησαν στην εκδήλωση ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, πρώην Διοικητής της ΤτΕ και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, παρευρέθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Γρηγοράκος, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρ. Πρωτόπαπας και ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, αλλά το «παρών» έδωσαν επίσης οι πρώην υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, κ.κ. Σταμάτης, Βρούτσης, και Αντωνίου.

Ο... έρωτας Βενιζέλου - Σαμαρά και η «Νέα Ελλάδα»

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αποκλείει το ενδεχόμενο να κατέλθει στις εκλογές με την ΝΔ, αλλά σε μία αποστροφή του λόγου του καταγράφει ότι ένα τμήμα της ΝΔ παρακολουθεί τις κινήσεις και παρεμβάσεις του. Σημειώνει χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος με την ΝΔ: «Τα σενάρια αυτά είναι ένα μίγμα πονηρίας και αφέλειας. Εάν έλεγαν ότι η Νέα Δημοκρατία διαβάζει με προσοχή τις απόψεις μου ή ότι προσχωρεί σε αυτές, θα είχε μια λογική. Αλλά δεν έχει καμία λογική να με αναζητούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Καθήκον μου είναι να εκφράζω στρατηγικά και προγραμματικά τον κεντρώο προοδευτικό χώρο στον οποίο ανήκω. Θεμελιώδης δε υποχρέωσή μου είναι να κινούμαι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι μικρές κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες».

Ο συμβολισμός της παρουσίας των πρώην υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά στις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου αναζωπυρώνουν τα σενάρια συνεργασίας Σαμαρά - Βενιζέλου αλλά όχι στην παρούσα φάση. Όλα τα σενάρια βλέπουν την επόμενη μέρα των εκλογών καθώς στελέχη προσκείμενα στον Αντώνη Σαμαρά καλοβλέπουν την προοπτική δημιουργίας ενός πολιτικού σχηματισμού με τίτλο Νέα Ελλάδα (τίτλο που επιδίωξε ανεπιτυχώς να αξιοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός της ΝΔ) πέρα από τα όρια της παραδοσιακής αντιπαράθεσης μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μετά τις επόμενες εκλογές και στην περίπτωση που υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έβλεπαν με θετικό μάτι την προσέγγιση με τον Ευ. Βενιζέλο, η οποία καλλιεργείται με αργά και σταθερά βήματα με τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος καλλιεργεί ένα εθνικό προφίλ, απομακρυνόμενος από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, με στόχο να προσεγγίσει στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς και του Κέντρου, πέρα από τις κόντρες και τις αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ.

Σχετικές ειδήσεις