ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρτα εξόδου ψάχνει ο Βενιζέλος

Πόρτα εξόδου ψάχνει ο Βενιζέλος
Βλέπει ότι το κακό σενάριο της χρεοκοπίας είναι πλέον ορατό και φοβάται να μη σκάσει η βόμβα στα χέρια του...

Την πόρτα της εξόδου ψάχνει πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις εξελίξεις στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στην Πολωνία, την Παρασκευή.

Βλέπει ότι το κακό σενάριο της χρεοκοπίας είναι πλέον ορατό και φοβάται να μη σκάσει η βόμβα στα χέρια του.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δείχνουν να είναι μαζί του οι δανειστές μας.

Τα γεγονότα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έχουν εξοργίσει, είναι η αποπομπή των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και η σύγκρουση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τα κορυφαία στελέχη της τρόικας.

Όσον αφορά στο πρώτο, ο κ. Βενιζέλος φέρεται εκτεθειμένος, αφού λίγες μέρες μετά, έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής κατέληγε στα ίδια συμπεράσματα με εκείνη της επιτροπής της Βουλής: ότι το χρέος της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί.

Όσον αφορά στο δεύτερο, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος τους είπε πως συνομιλεί μόνο με τους ομολόγους του και δεν δέχεται να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ίδιους.

Βέβαια, το τρίτο μέρος του δράματος παίχτηκε στην Πολωνία, όταν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συγκρούστηκε με τον γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να εκδήλωσε στο τραπέζι των συζητήσεων την έντονη δυσφορία του και να του είπε το επιβεβαιωμένο πλέον από πολλές πηγές, ότι «πρώτα τα μέτρα, μετά η δόση».

Μια ενδεχόμενη φυγή του δεύτερου αντιπροέδρου θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση που μπορεί να φέρουν και εκλογές.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος διατηρεί μια μικρή μεν αλλά δεμένη ομάδα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία πριν από τρεις μήνες απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να ισορροπήσει την κατάσταση, αφού για την ώρα δείχνει να στηρίζει -για τους δικούς του λόγους- τον υπουργό Οικονομικών.

Πλέον οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και μπορούν να ανατραπούν τα πάντα στους συσχετισμούς μέσα στην κυβέρνηση.