ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Βυθίζεται η κυβέρνηση - «Βλέπει» αυτοδυναμία η ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση: Βυθίζεται η κυβέρνηση - «Βλέπει» αυτοδυναμία η ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση-«γροθιά» για την κυβέρνηση στον απόηχο της υπερψήφισης των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας – Το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επώδυνο από τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. – Παράσταση νίκης για την Νέα Δημοκρατία στο 69%.

Στις 16 μονάδες βρίσκεται η διαφορά Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ κατά την μηνιαία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Πιο συγκεκριμένα η πρόθεση ψήφου της ΝΔ λαμβάνει 32,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, από 7,5% σημειώνουν ΧΑ και ΚΚΕ, 5,5% καταγράφει η ΔΗΣΥ, 2,5% η Ένωση Κεντρώων, 2% οι ΑΝΕΛ, 1,5% Το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας, 1% καταγράφουν η Ελληνική Λύση και η ΛΑΕ, 4,5% άλλο κόμμα ενώ 14,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 69% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα προκρίνει το 2% των ερωτώμενων ενώ 16,5% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην ακαταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού με ποσοστό 30% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα.

Μόλις 5% δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό αυτών που υπάρχουν εναλλακτικές αν και είναι δυσαρεστημένοι, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ. Δυσαρεστημένοι, ωστόσο, και χωρίς να βλέπουν εναλλακτικές δηλώνει το 45,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το 40% των ερωτηθέντων πάντως, πιστεύει ότι το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το 78% των πολιτών πιστεύει ότι τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα συνιστούν νέο μνημόνιο (το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 61%).

Περίπου το 80% πιστεύει ότι θα πληγούν τα εισοδήματά του από τα νέα μέτρα, ενώ μόλις το 10% των πολιτών νιώθει αισιοδοξία λόγω των αντιμέτρων- η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι εξυπηρετούν επικοινωνιακούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 στους 10 πιστεύουν ότι δεν θα ωφεληθούν από τα αντίμετρα.

Το 73,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά μια ουσιαστική μείωση του χρέους.

Στην ερώτηση τί κυβέρνηση θα θέλαμε να προκύψει μετά από τις επόμενες εκλογές, το 33% θέλει αυτοδυναμία ή με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 19% δηλώνει αυτοδυναμία ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις