ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με το χρέος: «Θολό τοπίο» με την πληρωμή των δανείων

Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με το χρέος: «Θολό τοπίο» με την πληρωμή των δανείων

«Στριμωγμένη» από τις εξελίξεις και από τη στάση των δανειστών έχει βρεθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να «καταφεύγει» σε επικοινωνιακά τρικ.

Εμμέσως πλην σαφώς σήμερα Τρίτη αφέθηκε να αιωρείται ότι αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, τότε η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο.

Μάλιστα, η εκδοχή αυτή ενισχύθηκε από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, κυρίως της Γερμανικής Bild, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν αργότερα να διαψεύσουν μια τέτοια προοπτική.

Προφανώς, τα σενάρια ξεκίνησαν από τις απανωτές «ψυχρολουσίες» που έχει υποστεί η κυβέρνηση, τόσο για την ελάφρυνση του χρέους όσο και για την ποσοτική χαλάρωση που δεν φαίνεται να προχωρούν. Υπενθυμίζεται ότι η Bild σήμερα είχε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί να πάρει την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος πάντως έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση: «Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», είπε.

Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε: «Δεν ισχύει. Θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου» ενώ ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».

Σχετικές ειδήσεις