ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θυμήθηκε την εθνική συνεννόηση ο Τσίπρας: Καλεί τα κόμματα σε διάλογο

Θυμήθηκε την εθνική συνεννόηση ο Τσίπρας: Καλεί τα κόμματα σε διάλογο

«Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ - ΨΗΦΙΣΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ... ΕΝΟΤΗΤΑ

Την ώρα που οι δανειστές βάζουν «φρένο» στα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σπεύδει, κατόπιν εορτής, να ζητήσει βοήθεια από τις «υγιείς δυνάμεις της χώρας» και να διαμηνύσει στους δανειστές ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του.

Το Newsbomb.gr εδώ και μέρες έχει επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό και αναζητά συνενόχους για την αποτυχία στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που τον ανάγκασαν να υπογράψει τέταρτο μνημόνιο και στο τέλος τον «άδειασαν».

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει τώρα - αφού αντιλήφθηκε με καθυστέρηση ότι κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - να καλέσει σε διάλογο και συνεννόηση φορείς και κόμματα. «Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.Ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: «Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν. Υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, ώστε στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως οι ευρωπαίοι, και η ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους. «Λύση» είπε ο πρωθυπουργός που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Τόνισε δε, πως «αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και περιμένουν ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Χαρακτήρισε τη συμβολή του ΣΕΒ και των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, «καθοριστική».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης εγκαινιάστηκαν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με τα υπουργεία όσο και με το πρωθυπουργικό γραφείο απευθείας, ώστε η ανταλλαγή απόψεων και η επεξεργασία προτάσεων να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οφείλουμε με αίσθημα του επείγοντος, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα».

Σχετικές ειδήσεις