ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες: Ούτε χρέος, ούτε QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες: Ούτε χρέος, ούτε QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα εκταμιευθεί μόνο η δόση για να πληρωθεί στη συνέχεια η ΕΚΤ - Απίστευτες κωλοτούμπες από το Μαξίμου που δηλώνει ότι το ναυάγιο του επικείμενου Eurogroup «βοηθά» την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δέχεται πολλαπλά ραπίσματα από Βρυξέλλες και ΔΝΤ και όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά αντίθετα γυρίζει και το άλλο μάγουλο.

Οι τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες για το επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι εξόχως απογοητευτικές για τη χώρα μας, αφού όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δέσμευση, ούτε για το χρέος, ούτε για την ποσοστική χαλάρωση (QE).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκταμιευθεί μόνο η δόση που απαιτείται για να πληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για το επικείμενο Βατερλώ στο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη βοηθά τη χώρα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για Σύνοδο Κορυφής...

Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους υποβάθμισε όλες τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για το επικείμενο Eurogroup και τόνισε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.

Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE.

«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»...

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε.

Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Πανηγυρίζει το Μαξίμου για το Βατερλώ

Με off the record ενημέρωση, αργά το βράδυ της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε λίγο ούτε πολύ, πανηγυρίζει για αυτή την εξέλιξη, κάνοντας το άσπρο... μαύρο.

Σε σχέση με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ τα εξής:

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Σχετικές ειδήσεις