ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Το νέο σύστημα ασύλου θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ίση κατανομή ευθυνών

Αβραμόπουλος: Το νέο σύστημα ασύλου θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ίση κατανομή ευθυνών

«Η κινητικότητα και η μετανάστευση είναι χαρακτηριστικά του σημερινού κόσμου. Εξαρτάται από εμάς να μετατρέψουμε τη μετανάστευση σε μια ιστορία ευρωπαϊκής επιτυχίας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Κανονισμού Δουβλίνου.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε σεμινάριο για εκπροσώπους ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης σχετικό με τη μετανάστευση και το άσυλο, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, για να επιτρέψουμε στο σύστημα ασύλου της Ένωσης να προσφέρει προστασία σ' αυτούς που τη χρειάζονται, για να μπορέσουμε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά και αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ να απομακρυνθούν».

«Για να ολοκληρώσουμε τη συνολική μας προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα ασύλου θα βασίζεται «στην αλληλεγγύη και στην ίση κατανομή ευθυνών», καθώς και στην «ίση μεταχείριση των αιτούντων σε όλη την Ε.Ε. βάσει προτύπων».
Ο επίτροπος ανέφερε εξάλλου, ότι στο νέο Κανονισμό του Δουβλίνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή κυρώσεων για τις χώρες που δεν συνεργάζονται. «Θα ξεκινήσουμε διαδικασίες επί παραβάσει. Αυτό δεν με κάνει ευτυχή, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Από την άλλη πιστεύω ότι είναι πολιτική, ηθική και ιστορική υποχρέωσή μας, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», παρατήρησε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντείνει τις επαφές της με «τρίτες χώρες-κλειδιά», «για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης, να βελτιώσουμε την κατάσταση στις χώρες καταγωγής και διέλευσης, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, να βελτιώσουμε τους επαναπατρισμούς και να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς».

Σχετικές ειδήσεις