ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H σημασία της επίσκεψης Παυλόπουλου στο Βερολίνο

H σημασία της επίσκεψης Παυλόπουλου στο Βερολίνο

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Γερμανία (9-10 Ιουνίου) υπερβαίνει σαφώς τα όρια μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης και συζήτησης με τον Γερμανό Πρόεδρο,Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος επίσης δεν έχει «εκτελεστικές» αρμοδιότητες.

Τις εθνικές θέσεις για το χρέος θα προωθήσει στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Και οι δύο Πρόεδροι άλλωστε (και σε ό,τι αφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο αυτό συμβαίνει πολύ συχνά) είναι παρεμβατικοί και με τις παρεμβάσεις τους παίρνουν σαφείς θέσεις, χωρίς βεβαίως να υπερβαίνουν τα συνταγματικώς καθοριζόμενα όρια των αρμοδιοτήτων τους.

Σε αυτή την επισήμανση θα πρέπει να προστεθούν και η πάρα πολύ καλή μεταξύ τους σχέση και «χημεία», καθώς και η διάθεση του Γερμανού Προέδρου υπέρ ελληνικών θέσεων (αξιολόγηση, χρέος, μεταναστευτικό), όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα πριν δύο περίπου μήνες.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό, πως ενώ τότε συμφώνησαν να επισκεφτεί ανεπίσημα τη Γερμανία ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου οι δύο Πρόεδροι να κάνουν τα εγκαίνια της παγκόσμιας εμβέλειας Έκθεσης «Ντοκουμέντα» στο Κάσσελ της Γερμανίας, με πρωτοβουλία Στάινμαγερ (πριν λίγες μέρες) η επίσκεψη έλαβε επίσημο χαρακτήρα. Έτσι ο Έλληνας Πρόεδρος θα ξεκινήσει την επίσκεψη από το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση και διαβουλεύσεις με τον Γερμανό ομόλογό του.

Αλλά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η συγκυρία πραγματοποίησης της επίσκεψης, ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το κρίσιμο για τη χώρα μας θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Και είναι σαφές, ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει και κατά τη συνάντηση Παυλόπουλου-Στάινμαγερ.

Ο Έλληνας Πρόεδρος θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθήσει την εθνική γραμμή, ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το χρέος της, είναι ώρα να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, στα πλαίσια της αρχής της Αλληλεγγύης», γραμμή που ο Προκόπης Παυλόπουλος επαναλαμβάνει διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες με πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του και αποτελεί συνισταμένη όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί βέβαιο, ότι θα συναντήσει ευήκοα ώτα, αφού ο Γερμανός Πρόεδρος στηρίζει παγίως ελληνικές θέσεις.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι αυτή τη θέση ο Προκόπης Παυλόπουλος προβάλλει και σε συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ, που έδωσε στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Γερμανία.

Απ’ τη μεριά του ο κ. Στάινμαγερ έχει δυνατότητες να προωθήσει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Όλα τούτα καθιστούν πολύ σημαντική την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στο Βερολίνο.

Σχετικές ειδήσεις