ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να επανέλθει η ισορροπία στο Μενίδι

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να επανέλθει η ισορροπία στο Μενίδι

Δέσμη μέτρων με σκοπό την εξομάλυνση του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή του Μενιδίου, στον απόηχο του τραγικού θανάτου του 11χρονου Μάριου, εξήγγειλαν σήμερα, Παρασκευή (16/06/2017) πέντε υπουργοί της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή, τον αποκαθαρισμό των δρόμων και τον καλύτερο ηλεκτροφωτισμό του Μενιδίου, αλλά και την εισδοχή περισσότερων παιδιών Ρομά στα σχολεία, με σκοπό την ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως θα αλλάξει και το νομικό καθεστώς περί οπλοκατοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί κανείς να πάρει το νόμο στα χέρια του ούτε να παίρνει το κουμπούρι για γλέντι και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και ιδίως σε ό,τι αφορά τα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε:

- Δημιουργία υποχρεωτικής σχολής γονέων
- Υποχρεωτική σχολική παρακολούθηση για τα παιδιά Ρομά
- Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τάξη
- Δυνατότητα σε Ρομά αποφοίτους Λυκείου να εισέρχονται σε ορισμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις

Η Θεανώ Φωτίου σημείωσε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει μετεγκατάσταση οικογενειών Ρομά σε δήμους με συναίνεση των τοπικών δήμων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των προβλημάτων.

Όσο για το Νίκο Τόσκα, σημείωσε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το πλέγμα αυτό σε συνεργασία με τους παράγοντες της περιοχής και τους φιλήσυχους κατοίκους θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή».

Εξάλλου, ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για υπάρξει εμβολιασμός των κατοίκων του Μενιδίου, ενώ προανήγγειλε την μεταφορά κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ στον συγκεκριμένο δήμο.

Σχετικές ειδήσεις