ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Τον τερματισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ

Κυβερνητικές πηγές: Τον τερματισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ

Τουλάχιστον δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση να είναι το Κυπριακό το Αιγαίο και το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας έθεσε εμφατικά το θέμα, με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων, και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως, για πρώτη φορά, αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.

Έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Το ζήτημα των «8» ετέθη από την πλευρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις