ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ονειρεύεται έξοδο στις αγορές και επιμένει: Θα πάμε με το σπαθί μας

Ο Τσίπρας ονειρεύεται έξοδο στις αγορές και επιμένει: Θα πάμε με το σπαθί μας

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Πεπεισμένος και υπεραισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018, «με το σπαθί της, χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης και χωρίς κεκαλυμμένο νέο Μνημόνιο», εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (29/06/2017) στο συνέδριο του Economist και δείχνοντας, για πολλοστή φορά, πόσο απέχει από την ελληνική πραγματικότητα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Ο πρωθυπουργός της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και της «κάθε λέξης του Συντάγματος», αφού εξάντλησε όλη του τη σπουδή στα τσιτάτα του για άμεση λύση επί του ελληνικού χρέους που κατέληξε σε φιάσκο, έρχεται τώρα να πουλήσει το νέο αφήγημα στους Έλληνες πολίτες: την έξοδο στις αγορές με το... σπαθί μας.

Τι εννοεί, όμως, ακριβώς ο κ. Τσίπρας; Εάν επιχειρήσει να αποδομήσει κανείς την παραπάνω δήλωσή του στα βασικά της σημεία, θα διαπιστώσει, δίχως την παραμικρή έκπληξη, ότι τίποτε από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, η φράση «χωρίς πιστωτική γραμμή». Πώς θα βγει μια χώρα στις αγορές, όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το παραμικρό βάσει της συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει ένα νέο «μαραθώνιο» μέτρων και προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση το καλοκαίρι του 2018;

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό τόνο στην ομιλία του από το βήμα του Economist, δίνοντας έμφαση στο θετικό στοιχείο ότι η Αθήνα εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο και ανάσες, με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% έως το 2018.

Όμως δεν είπε λέξη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της που θα πρέπει να διατηρεί η ελληνική οικονομία στο 3,5% από το 2018 έως το 2022, ούτε για τη βαριά λιτότητα που θα ισχύει για τα επόμενα 40 περίπου χρόνια και την οποία το Ινστιτούτο Peterson είχε αποκαλέσει πριν από μία περίπου εβδομάδα «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το υπόλοιπο της φράσης «χωρίς κεκαλυμμένο Μνημόνιο». Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παραμένει στο «Μνημόνιο 3» και έχει ψηφίσει και το «Μνημόνιο 3.5», διά χειρός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα μέτρα που καλείται – και θα κληθεί – να πάρει η ελληνική πλευρά μέχρι και το 2022 δεσμεύουν σχεδόν δύο κυβερνητικές θητείες και σφίγγουν σε σημείο πνιγμού τη θηλιά στο λαιμό των πολιτών.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να αντιληφθεί κανείς ότι το αφήγημα της «αριστερής ελπίδας» που έρχεται να πουλήσει ξανά ο κ. Τσίπρας δεν είναι παρά ακόμη ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Ίσως ήρθε η στιγμή ο πρωθυπουργός να αντιληφθεί πως η υπομονή των Ελλήνων έχει σωθεί κι ότι ο Ονειροκρίτης είναι, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι, «ντεμοντέ».

Σχετικές ειδήσεις