ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης προς ΚΕΔΕ: Θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων

Σκουρλέτης προς ΚΕΔΕ: Θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων

Aπαντήσεις στα οκτώ ερωτήματα που είχε θέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα , έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών , Πάνος Σκουρλέτης

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας των νέων συμβάσεων που θα συνάψουν , «προτίθεται να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει την κάλυψη των δαπανών αυτών και από τα κάθε είδους έσοδα των ΟΤΑ» .

Τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές των εργαζομένων για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί θα πρέπει να καταβληθούν» και « το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται εφόσον χρειαστεί - να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι παρασχεθείσες υπηρεσίες θα πληρωθούν» .

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, ο αριθμός των θέσεων μονίμου προσωπικού που θα προτείνει ο κάθε δήμος «εναπόκειται στη κρίση του κάθε φορέα ο οποίος σύμφωνα και με συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και ο μόνος αρμόδιος να προβεί στην εκτίμηση των σχετικών υπηρεσιακών αναγκών».

Σ΄ότι αφορά τις νέες συμβάσεις που θα συναφθούν σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.2 του Ν.4479/2017 , αυτές "έχουν χρόνο λήξης το χρόνο κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και απώτατο χρονικό όριο 31/3/2018" . Ακόμη ότι οι συμβάσεις αυτές ανά δήμο δύναται να είναι «με το σύνολο του προσωπικού που παρείχε τις υπηρεσίες του σε θέσεις αντίστοιχων καθηκόντων ανταποδοτικού χαρακτήρα, ανεξαρτήτως ειδικότητας , αλλά πάντως σε θέσεις που σχετίζονται καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο με την καθαριότητα, την 7/6/2017". Το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ επεξεργάζεται ήδη τις σχετικές απαντήσεις και αύριο θα διατυπωθούν επ΄αυτών οι θέσεις και οι παρατηρήσεις του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε σχετική της ανακοίνωση , η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι " σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος μας είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων, αλλά και η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων μας".

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις