ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Στέλνει… μήνυμα για το νομοσχέδιο Σκουρλέτη

Κομισιόν: Στέλνει… μήνυμα για το νομοσχέδιο Σκουρλέτη

Προβληματισμένη εμφανίζεται η Κομισιόν με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και επί της ουσίας ανοίγει την πόρτα για νέες προσλήψεις.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει πλήρη εικόνα του νομοσχεδίου, απαιτείται όμως να είναι συμβατό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με τον τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ», πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αύξηση μισθού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων μέσω επιδομάτων, υπερωριών ή προβλέψεων για κάλυψη των εξόδων κίνησης.

Παράλληλα, «κλειδώνει» με συγκεκριμένες διατάξεις όχι μόνο την παραμονή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, αλλά και το αντικείμενο εργασίας ακόμα και για εκείνους που εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ αίρει τον περιορισμό προσλήψεων σε πολλές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο κόστος των προβλεπόμενων μέτρων δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Προβλέπονται επίσης η επέκταση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζομένους, πέραν όσων απασχολούνται στενά στην καθαριότητα, αλλά και η καταβολή μουσικού επιδόματος στους μουσικούς υπαλλήλους ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, επαναφέρει την αντιμισθία για τους αντιδημάρχους αλλά και τις αποζημιώσεις για τους συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια (εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά), ενώ παράλληλα στις διατάξεις του προβλέπονται δαπάνες για τη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες στις περιφέρειες, δικηγόροι ή άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτρέπεται να συνεχίσουν παράλληλα το επάγγελμά τους.

Με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν διαθέτουν δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να συμμετέχουν σε ήδη υφιστάμενες τέτοιες επιχειρήσεις, τις οποίες θα επιχορηγούν, ενώ ταυτόχρονα καταργείται η αναστολή προσλήψεων σε αυτές τις επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί (νόμος 3852/2010). Με το άρθρο 22 προβλέπεται ότι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) εξαιρούνται των ρυθμίσεων – όσον αφορά στα οικονομικά – που ισχύουν για τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν ως «κέντρα πολιτισμού».

Σχετικές ειδήσεις