ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Οι γενναίοι δεν προκαλούν - Είστε μικροπρεπείς και ανασφαλείς!

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Οι γενναίοι δεν προκαλούν - Είστε μικροπρεπείς και ανασφαλείς!

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: «Οι προκλήσεις είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας»: Την ευθεία αυτή απάντηση προς την Τουρκία έστειλε από το Εθνικό Φυλάκιο Παναγιάς το μεσημέρι της Τετάρτης (19/07/2017) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Μια απάντηση που δίδεται σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων τόσο χθες όσο και σήμερα, καθώς από την άλλη πλευρά υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα Πρόεδρο πετά πάνω στον τουρκικό εναέριο χώρο!

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Εθνικού Φυλακίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε περήφανος «για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Τόπου. Κορυφώνεται αυτή η πορεία εδώ, στην Παναγιά, το σημείο στο οποίο χτυπά η καρδιά των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Εδώ», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «είναι ένα όριο στο οποίο η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, στέλνει στην Τουρκία το διαχρονικό μήνυμα που στέλνουμε πάντοτε: Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

«Αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντοτε συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Και οι προϋποθέσεις σημαίνουν ότι η Τουρκία σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένα δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση, το οποίο εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Αυτά τα σύνορα τα φυλάτε εσείς, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι στρατιώτες. Υπερασπίζεσθε την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ελλάδας, την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ευρώπης. Και τα υπερασπίζεσθε με γενναιότητα, όπως ταιριάζει στον Έλληνα και τον Ευρωπαίο στρατιώτη. Και το έχει αποδείξει στην Ιστορία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και τη ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία. Η γενναιότητα δε δεν συμβιβάζεται με προκλήσεις. Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι’ αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον.

Γιατί - κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος- ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι’ αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε».

Οι βρώμικες επιθέσεις των Τούρκων σε βάρος του κ. Παυλόπουλου

To ανήθικο και βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων σε βάρος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επισκέπτεται ακριτικά νησιά της Ελλάδας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Τουρκία.

Με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, οι Τούρκοι παρενόχλησαν δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Παυλόπουλο στα νησιά μας, δείχνοντας πως επιθυμούν διακαώς να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, στο πρότυπο των όσων είχαν γίνει στα Ίμια το Γενάρη του 1996.

Οι ψευτοτσαμπουκάδες της Άγκυρας ξεκίνησαν στις 09:35 το πρωί της Τετάρτης (19/07/2017), όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τη Χίο στη νήσο Παναγιά στις Οινούσσες, δέχθηκε κλήση μέσω ασυρμάτου από την τουρκική πλευρά.

Με έκπληξη, οι πιλότοι του αεροσκάφους άκουσαν τους Τούρκους να αναφέρουν μέσω ασυρμάτους ότι... πετούν μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο!

Η ίδια προειδοποίηση δόθηκε και δεύτερη φορά στις 09:37 κι ενώ το αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας πετούσε πάνω από την Παναγιά Οινουσσών.

Τελικώς, οι Έλληνες πιλότοι δεν απάντησαν στο αδιάντροπο παιχνίδι προκλήσεων των Τούρκων και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, προσγειώνοντας με ασφάλεια το αεροσκάφος στην Παναγιά.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο που οι Τούρκοι προβαίνουν σε μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του κ. Παυλόπουλου.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε χθες, Τρίτη 18 Ιουλίου, όταν οι Τούρκοι έβαλαν στόχο ξανά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ώρα που το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας και την ηγεσία του Στρατού, βρισκόταν πάνω από τα Δωδεκάνησα, χειριστές τουρκικών ραντάρ προειδοποίησαν ότι το αεροπλάνο παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο.

Το αεροσκάφος αγνόησε την τουρκική πρόκληση και συνέχισε την πορεία του. Όταν οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο τύπου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, για να μεταβούν στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, οι Τούρκοι επανήλθαν: «Αλλάξτε πορεία. Βρίσκεστε εντός του τουρκικού FIR».

Pavlopoulos

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των Τούρκων προκάλεσε τον εκνευρισμό τόσο του κ. Παυλόπουλου όσο και των υπόλοιπων επιβαινόντων. Τόνιζαν μάλιστα πως η κατάσταση με τους Τούρκους έχει ξεφύγει, επισημαίνοντας πως βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης.

Και σε αυτή την περίπτωση, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας αγνόησε τους Τούρκους και συνέχισε κανονικά την πορεία του προς Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο.

Στον χαιρετισμό του προς το προσωπικό του 549 τάγματος Εθνοφυλακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ετοιμότητα του προσωπικού, τονίζοντας ότι φυλάσσουν και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Δεν λέμε, λοιπόν, τίποτα άλλο στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Σεβάσου το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Σεβάσου το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εδώ είμαστε. Προοδευτικά, και αφού μπορέσει ν' απορροφήσει αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο δρόμος της είναι ανοιχτός. Αυτό το κεκτημένο και, ταυτοχρόνως, το διεθνές δίκαιο ορίζουν ορισμένα πράγματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Και αυτά τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα προσδιορίζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. «Στην περιοχή που βρισκόμαστε, σ' ολόκληρο το Αιγαίο, είναι από τη μια πλευρά η Συνθήκη της Λωζάννης και από την άλλη η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας κορμό. Αυτά τα δύο στοιχεία της διεθνούς νομιμότητας, Συνθήκη της Λωζάννης και Συνθήκη των Παρισίων του 1947, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι η θεσμική βάση που οριοθετεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα οποία εσείς φυλάσσετε ως ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός στρατός», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες:

«Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γιατί όταν, το 1947, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα πλέον στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στον εθνικό μας κορμό, ρητώς αναφέρεται στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ότι παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα και οι "παρακείμενες νησίδες"».

«Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχουν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις στον χώρο της Ευρώπης που να πρέπει να έχουν τέτοια ετοιμότητα όπως εσείς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σύμη, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι, που να είναι επιχειρησιακά σε κάθε στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος της Ευρώπης. Κανένας άλλος Στρατός, πιστέψτε με, δεν έχει αυτού του είδους ανάγκη ετοιμότητας που εσείς έχετε. Κατόπιν τούτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, που γνωρίζουμε ποιες είναι οι θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, πρέπει να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ως δυνάμεων που θωρακίζουν, το τονίζω. τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στις 10:30 στη Σύμη, όπου επισκέφτηκε το στρατόπεδο 549ΤΕ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο του Φαρμακονησίου όπου παρακάθισε σε γεύμα με το προσωπικό του.

Ακολούθως μετέβη στο Αγαθονήσι και αμέσως μετά αναχώρησε για τη Χίο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στα πληρώματα επιφυλακής Super Puma και το απόγευμα μετέβη στο διοικητήριο της 96 ΑΔΤΕ.

Προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

yperptiseis
cavusoglu

Λίγη ώρα μετά και τις σημερινές παρενοχλήσεις σε βάρος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησαν και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών F4 εισήλθε στις 10:00 στο FIR Αθηνών, μεταξύ Μυτιλήνης και Λήμνου, και εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από τις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι (στο συγκρότημα των Φούρνων).

Στη συνέχεια, τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν από το FIR Αθηνών, στις 10:27, μεταξύ της Σάμου και της Κω.

Νέες τουρκικές προκλήσεις σε Καστελλόριζο και Ρόδο

Για ακόμη μία φορά, η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αμφισβητώντας στην κυριολεξία τα πάντα σε ό,τι αφορά, αφενός τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αφετέρου τα γεωγραφικά κεκτημένα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Μελέτης στο mignatiou.com, με μια νέα απαράδεκτη και προκλητική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 710/17), οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το σκάφος «Τσεσμέ» (TCG Cesme) θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελλόριζου και μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Το Newsbomb.gr έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα μέσω εκτενών και αλλεπάλληλων αναρτήσεων για το πόσο επικίνδυνοι έχουν καταστεί οι τουρκικοί τσαμπουκάδες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένο ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει με το «έτσι θέλω» ένα νέο status quo σε ό,τι αφορά το γεωστρατηγικό παιχνίδι.

Μάλιστα, οι Τούρκοι δείχνουν να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό το γεγονός ότι η διενέργεια «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Υπό το πρίσμα αυτό, εξηγείται γιατί το «Τσεσμέ» δεν γνωστοποίησε τις έρευνές του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των αναγγελιών από τις ελληνικές αρχές αλλά από τις τουρκικές. Η κίνηση αυτή συνιστά από μόνη της κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και καθολική αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως, οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Με την υπ’ αριθμ. ΝΟΤΑΜ Β1899/17, η Άγκυρα εξήγγειλε την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους.

Ζητάει και τα ρέστα ο Τσαβούσογλου

Κι ενώ η Άγκυρα έχει κάνει «μπαλάκι» την ένταση ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ένα νέο «παραλήρημά» του το απόγευμα της Τρίτης (18/07/2017) από τα Κατεχόμενα, κατηγόρησε τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και είπε χαρακτηριστικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός».

Και συνέχισε: «Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο γ.γ. έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο».

Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου καταλόγισε και... κακή πρόθεση στους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ηταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Κατέληξε δε: «Πέραν όμως του Κυπριακού θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ και περιμένουμε ειλικρίνεια από τους Ευρωπαίους».

Με πληροφορίες από το mignatiou.com και ΑΠΕ - ΜΠΕ




Σχετικές ειδήσεις