ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηματοδότηση κόμματων: Τι κι αν τσακώνονται μεταξύ τους – «Τσεπώνουν» 3,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Χρηματοδότηση κόμματων: Τι κι αν τσακώνονται μεταξύ τους – «Τσεπώνουν» 3,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Χρηματοδότηση κομμάτων | Ειδήσεις: Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται έρμαιο των δεσμεύσεών της απέναντι στους δανειστές και ο λαός «γονατίζει» καθημερινά εξαθλιωμένος, εξαιτίας του Μνημονίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την υπ’ αριθμ. 26242/2017 απόφασή του κατανέμει την τρίτη δόση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης του έτους 2017 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: «ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!

Το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΣ, το συνολικό ποσό της τρίτης δόσης που κατανέμεται ανέρχεται συνολικά σε 3.114.000 ευρώ και καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πλέον απίστευτο είναι πως βάσει της ίδιας απόφασης προβλέπονται κονδύλια και σε κόμματα που πλέον βρίσκονται εκτός Βουλής εδώ και πολλά χρόνια, όπως είναι, για παράδειγμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό των 18.317,65 ευρώ.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πώς κατανέμεται η γ’ δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα

kommata xrimatodotisi

Θα υπάρξει επιτέλους διαφάνεια ως προς τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων;

Το Newsbomb.gr, με αλλεπάλληλες αναρτήσεις και ρεπορτάζ, στηλιτεύει εδώ και αρκετό καιρό ένα απίστευτο πολιτικό σκάνδαλο που παραμένει στο απυρόβλητο και αφορά στα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Κι ενώ ήδη κόμματα, όπως η ΝΔ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέο δανεισμό, σχεδόν καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν κάνει το παραμικρό, για να τηρήσει έστω και το στοιχειώδες γράμμα του νόμου, που διέπει το καθεστώς της δημοσιότητας των εσόδων και των εξόδων τους.

Επί της ουσίας, τα ίδια τα κόμματα εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο τους πολίτες αυτή της χώρας, σφυρίζοντας αδιάφορα. Άλλωστε, τα «θαλασσοδάνεια» που λάμβαναν κατά καιρούς και γενικότερα οι πηγές χρηματοδότησής τους συνιστούν σίγουρα ένα από τα πιο μελανά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Οι ισολογισμοί τους, ακόμη κι αυτοί οι πλημμελώς καταρτιζόμενοι δεν δίνονται στη δημοσιότητα και όταν δημοσιεύονται αυτό γίνεται σχεδόν κρυφά.

Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις…

Είναι, με απλά λόγια, απίστευτο: Πώς είναι δυνατόν στην εποχή του Διαδικτύου να μην υπάρχουν αναρτημένα πουθενά επισήμως τα οικονομικά τους στοιχεία;

Σε κανέναν κομματικό ιστότοπο – με μόνη ίσως εξαίρεση το Ποτάμι - δεν υπάρχουν εμφανώς παραπομπές σε ό,τι αφορά στα έσοδα και κυρίως στις δαπάνες τους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόσους υπαλλήλους έχουν, τι χρήματα τους δίνουν κι αν τους τα δίνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Εκεί, λοιπόν, η βασική υποχρέωση των κομματικών μηχανισμών είναι να αναρτούν τους οικονομικούς απολογισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων. Κι όμως! Κανένα κόμμα δεν έχει στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο ισολογισμό εσόδων και δαπανών για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ούτε ένα!

Αμείλικτα ερωτήματα

Έτσι, καταλήγουμε μοιραία στην ανάλυση δύο δεδομένων, τα οποία, εάν τα εξηγούσαμε με απλά μαθηματικά, ο λόγος τους θα ήταν κάπως έτσι: Κουμπαράδες κομμάτων / Τσέπες Ελλήνων = ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Γιατί, αυτό, ακριβώς συμβαίνει: όσο τα κόμματα γεμίζουν τους κορβανάδες τους, τόσο η φτωχοποίηση κυριεύει τις ζωές των Ελλήνων.

Αφού, λοιπόν, τα κόμματα λάμβαναν επί μακρόν «θαλασσοδάνεια», κι αφού εξακολουθούν να λαμβάνουν ακόμη και σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης κρατική οικονομική ενίσχυση, γιατί δεν κάνουν κάτι πολύ απλό; Να μοιράσουν τα ποσά από της επιχορήγησης σε δομές αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας και κινδυνεύουν πλέον, ελέω Μνημονίου, να χάσουν τις περιουσίες τους;

Δεν είναι, άραγε, υποκρισία, όταν τα κόμματα εξουσίας ή αντίστοιχα τα κόμματα διαμαρτυρίας μιλούν για «κοινωνική δικαιοσύνη» και την ίδια στιγμή τσεπώνουν ζεστό χρήμα, μέρος του οποίου πηγαίνει προς «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς»;

Κάποια στιγμή, μάλιστα, ήρθε σε γνώση του Newsbomb.gr ότι στο βαθύ παρασκήνιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κόμματα να πέσουν στα «μαλακά», μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπουν – μεταξύ άλλων – «κούρεμα» χρεών, αλλά και αναδιάρθρωση, ήτοι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων. Κι όλα αυτά, ασχέτως, αν αυτά τα δάνεια χτυπούν «κόκκινο», αφού θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, καθώς υπερβαίνουν κατά πολύ τα σημερινά έσοδα των κομματικών μηχανισμών που τα συνήψαν.

Έχουμε προειδοποιήσει ξανά, αλλά θα το πούμε και τώρα: Να μην τολμήσει κανείς να προβεί σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, διότι η οργή του λαού θα πέσει στα κεφάλια τους σαν κεραυνός.

Όποιο κόμμα δεν μπορεί ή δεν θέλει να ρυθμίσει τα χρέη του, τότε να υποβληθεί στις ίδιες ακριβώς διαδικασίες, που υπόκεινται όλες οι επιχειρήσεις. Να βγουν στο σφυρί και, εάν χρειαστεί, ακόμη και να βάλουν «λουκέτο».

Αυτό το βιολί του «άλλο εσύ κι άλλο εγώ» πρέπει να τελειώσει: δεν γίνεται να πετιούνται στο δρόμο Έλληνες οικογενειάρχες, που τους διαλύουν με τη φορολογία και αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και την ίδια στιγμή, τα πολιτικά κόμματα να κάνουν το κορόιδο, όταν πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε. Ό,τι ισχύει για τους απλούς πολίτες, να ισχύσει και για τους πολιτικούς οργανισμούς.

Υπάρχει λύση;

Λύση υπάρχει, αλλά, δυστυχώς, καμία απολύτως πολιτική βούληση. Ήδη από το φθινόπωρο του 2014 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή ένας νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων που εκτός όλων τα άλλων εναρμόνιζε το νομικό πλαίσιο με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς-Group of States Against Corruption) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τις συστάσεις που έγιναν στην Ελλάδα

Και μπορεί ο νόμος να ψηφίστηκε, αλλά ουσιαστικά σε κανένα σημείο δεν εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα γύρω από το πολιτικό χρήμα και τη διαχείρισή του.

Με απλά λόγια, «τι είχες Γιάννη μου τι είχα πάντα»…

Σχετικές ειδήσεις