ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά Κύθηρα - Τόσκας: ΝΔ και δήμαρχος έπαιξαν από κοινού πολιτικό παιχνίδι

Φωτιά Κύθηρα - Τόσκας: ΝΔ και δήμαρχος έπαιξαν από κοινού πολιτικό παιχνίδι

«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα», δηλώνει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τόσκας αναφέρει: «Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001». Προσθέτει δε: «Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή».

Ο ίδιος κατηγορεί τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως λέει, βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν εκτιμά πως ο δήμαρχος έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ο κ. Τόσκας απαντά: «Αυτό ρωτήστε τον ίδιο. Εγώ βλέπω το αποτέλεσμα. Από το αποτέλεσμα φαίνεται. Από τα σχόλια, από την κριτική και την όλη στάση του φαίνεται πού το πάει ο καθένας. Ξέρετε, έχουμε μιλήσει με πολλούς δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Με ανθρώπους που έχει υποστεί φυσική καταστροφή ο τόπος τους, άσχετα με την πολιτική τους απόχρωση, και τέτοια στάση δεν έχουμε δει αλλού. Εγώ μίλαγα κάθε μισή ώρα με τον δήμαρχο. Είχα γίνει ο ίδιος κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και έρχεται να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι και αγνωμοσύνη γι' αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να κοιμηθούν τέσσερις μέρες εκεί πέρα».

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», διευκρινίζει ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ζητά, τέλος, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.

Σχετικές ειδήσεις