ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας τάζει προσλήψεις και ψάχνει αφήγημα πριν από τη ΔΕΘ

Ο Τσίπρας τάζει προσλήψεις και ψάχνει αφήγημα πριν από τη ΔΕΘ

Αλέξης Τσίπρας | Προσλήψεις στο Δημόσιο: Σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τις σκιές που έχουν αρχίσει να μαζεύονται στο Μαξίμου, με φόντο την επικείμενη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή εικόνα της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την άνοδό του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ξεκίνησε - για πολλοστή φορά - να υπόσχεται «καλύτερες ημέρες», προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση κι έναν ορυμαγδό προσλήψεων μέσω γραπτών διαγωνισμών στον ΑΣΕΠ.

«ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ» ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ... ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ

Μιλώντας την Τετάρτη (30/08/2017) από το βήμα του Μουσείου Μπενάκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστοιχίσει τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

«Η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν είχε να πει ούτε λέξη για το γεγονός ότι ακόμη και επί κυβέρνησής του, οι χιλιοειπωμένες αλλαγές σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης - ειδικά ως προς το ζήτημα της ευελιξίας των υπηρεσιών - παραμένουν «κενό γράμμα».

Ταυτόχρονα δε, προσπάθησε να πείσει τους πάντες ότι όλα όσα ξέραμε για το «υδροκέφαλο» Δημόσιο της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα», τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Περίσσευμα κριτικής, αλλά ούτε ίχνος αυτοκριτικής...

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε κατά ομιλία του να χρεώσει τα «κακώς κείμενα» του Δημοσίου στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες επισήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας.

«Κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Δηλώσεις - «χάπι» για την αντιμετώπιση του brain drain

Ο πρωθυποργός, εξάλλου, προανήγγειλε «βροχή» προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του brain drain, δηλαδή της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, λέγόντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα θεσμοθετήσει σειρά κινήτρων για τον επαναπατρισμό τους.

«Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Σχετικές ειδήσεις