ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο θωρακίζει καλύτερα την εργατική νομοθεσία

Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο θωρακίζει καλύτερα την εργατική νομοθεσία

Για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, στην ΕΡΤ1, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία, ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, λύνει πρακτικά προβλήματα και θωρακίζει καλύτερα την εργατική νομοθεσία, ενισχύει, δηλαδή, το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο στην εφαρμογή του θα βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων εργαζομένων και ασφαλισμένων. «Ήταν δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις. Αρκετές από αυτές προέκυψαν και από την επαφή μας με τους εργαζόμενους και τα εργατικά κέντρα, ενώ πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι διαστάσεις της παραβατικότητας είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) λειτουργεί και δουλεύει εντατικά, το τελευταίο διάστημα. «Έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό και ενισχύεται με εργαλεία. Από την αρχή του έτους, λειτουργεί ένα πληροφοριακό σύστημα ανάλυσης κινδύνου το οποίο δείχνει στοχευμένα που πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, λειτουργούν τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πλέον έχουμε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των ελέγχων» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι πράγματι παρατηρείται καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Για την επίλυση του θέματος, υπογράμμισε ότι έχουν σχηματιστεί ομάδες εργασίας για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων. «Δουλεύουμε εντατικά. Έχουμε σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ με στόχους. Μάλιστα, έχουμε προβλέψει πρόσφατα και ένα μπόνους εξτρά εργασίας και επίτευξης των στόχων από τους υπαλλήλους της απόδοσης συντάξεων, προκειμένου να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην εκκαθάρισή τους» είπε.

Αναφορικά με τους μισθούς, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επτά στους 10 βασικούς κλάδους της οικονομίας καταγράφουν αύξηση στους μισθούς, το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. «Τα πράγματα θα βελτιώνονται» εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου

Σχετικές ειδήσεις