Γεροβασίλη για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Δεν συνεπάγεται ούτε διαθεσιμότητες ούτε απολύσεις

Γεροβασίλη για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Δεν συνεπάγεται ούτε διαθεσιμότητες ούτε απολύσεις

Όλγα Γεροβασίλη | Ειδήσεις: Έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν τις διατάξεις της τροπολογίας για την εφαρμογή του συστήματος της αξιολόγησης στο Δημόσιο, όπως αυτή έχει θεσπιστεί με τον Ν. 4369/2016, απεύθυνε σήμερα, Τετάρτη (06/09/2017) η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

«Για εμάς αξιολόγηση δεν σημαίνει ούτε διαθεσιμότητες, ούτε απολύσεις. Σημαίνει αξιοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη.

Εξάλλου, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά φαινόμενα αποχής από τα καθήκοντα που ο νόμος προσδιορίζει για την αξιολόγηση, ούτε θα γίνει αποδεκτή η απαξίωση της λειτουργίας των δομών του Δημοσίου.

«Το σύστημα της αξιολόγησης αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εδραιώνεται το σύστημα αξιολόγησης και εξορθολογίζεται η διαδικασία διανομής και διακίνησης των εκθέσεων αξιολόγησης στην αλυσίδα της διοικητικής διαδικασίας.

«Αξιολόγηση για εμάς δεν σημαίνει ούτε διαθεσιμότητες ούτε απολύσεις. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να σημαίνει αποχή από τα εκ του νόμου καθήκοντα και απαξίωση της λειτουργίας των δομών του δημοσίου. Αντίθετα, για εμάς αξιολόγηση σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Σημαίνει βελτίωση του υπαλλήλου με στοχευμένες δράσεις επιμόρφωσης και αναβάθμισης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του. Σημαίνει βελτίωση συνολικά του παρεχόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών, και αυτή είναι η φιλοσοφία που διατρέχει όλες τις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Κατέληξε δε: «Πιστεύω ακράδαντα στις ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια εποχή με περιορισμένους πόρους και περιορισμένα κίνητρα, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δίνει καθημερινά και αυταπάρνηση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης τον καλύτερο της εαυτό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Με την προωθούμενη τροπολογία θωρακίζουμε αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους γιατί κάνοντας πράξη την αξιολόγηση, καταρρίπτουμε το στερεότυπο περί δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται, φοβούνται, δεν θέλουν να αξιολογηθούν και βεβαίως μπαίνει ένα τείχος στον κοινωνικό αυτοματισμό που τόσο εύκολα είχε ενεργοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την τροπολογία».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ