ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μακρόν στην Πνύκα: Χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ

Ομιλία Μακρόν στην Πνύκα: Χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ

Στη σκιά της Ακρόπολης, στο λόφο της Πνύκας, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στα ελληνικά για τη Δημοκρατία και τη βαθιά φιλία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια στο λόφο της Πνύκας, οι Έλληνας επινόησαν τη Δημοκρατία. Εδώ, Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν τη διακυβέρνηση στους πολλούς», είπε ο κ. Μακρόν και διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία;»

«Εδώ στην Πνύκα υπήρχε ελεύθερη συζήτηση, δημόσιος διάλογος, αντίλογος. Θέλω να σας μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα, η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται. Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ήταν μία κρίση της Ευρώπης, μια αποτυχία της Ευρώπης», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη και τόνισε με νόημα πως το να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε τη διάλυση της δεν έχει νόημα. «Οι ιδρυτές της ΕΕ δημιούργησαν ένα χώρο ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αλλά εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», είπε ο κ. Μακρόν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ήρθα για να μιλήσω για την επανάκτηση της κυριαρχίας και τη δικαιοσύνη. Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Γιατί οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από κράτη μέλη. Κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση», είπε ο κ. Μακρόν και διερωτήθηκε: «Υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τόσο πολύ τη δημοκρατία;»

Επιχειρώντας αυτοκριτική, ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε πως δεν είπαμε πάντα την αλήθεια στο λαό. «Τους είπαμε ότι μπορεί να ζει κάποιος στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όπως ζει στο Βερολίνο», είπε ο κ. Μακρόν τασσόμενος υπέρ των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είπε πως θα προτείνει και οδικό χάρτη στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε και αυτός υπέρ ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με έναν εκτελεστικό υπεύθυνο, ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης».

Παράλληλα παραδέχτηκε πως αυτό που δίνει η Ευρώπη στους Έλληνες νέους τα τελευταία δέκα χρόνια είναι λιτότητα και ανεργία.

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Προτείνουμε αυτή η συνέλευση για την Ευρώπη να ξεκινήσει από την Αθήνα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.