ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόφι Ανάν: Έλλειμμα και κρίση εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών

Κόφι Ανάν: Έλλειμμα και κρίση εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών

Η επαγρύπνηση για τη δημοκρατία ήταν το βασικό ζήτημα στην ομιλία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Athens Democracy Forum.

Ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχει ένα έλλειμμα, μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν επί 11 συναπτά έτη» είπε ο κ. Ανάν και τόνισε πως η οικονομική και προσφυγική κρίση βοηθά να κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός. Ως βασικές δυσκολίες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημοκρατικά καθεστώτα σύμφωνα με τον πρώην γ.γ είναι η απώλεια σημαντικού κομματιού δικαιωμάτων και εισοδημάτων των πολιτών- αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας-η αύξηση της ανισότητας καθώς και το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να κερδίζουν.

«Ο Αριστοτέλης τόνισε τη σημασία της μεσαίας τάξης για να υπάρξει δημοκρατία, όταν ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων μπορεί να υπάρξει αταξία, η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Ανάν και συμπλήρωσε πως οι «κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες απέναντι στις παγκόσμιες αγορές. Κάποιοι έσωζαν τράπεζες και οι άνθρωποι έχαναν τα σπίτια τους» υπογράμμισε αναφερόμενος στην αμερικανική κρίση του 2008.

Αν και έκανε λόγο για κρίση αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων εντούτοις ζήτησε να επιχειρηθεί η αναμόρφωση του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση που δεν θα δημιουργεί στους πολίτες η εντύπωση των ανισοτήτων.

Την ομιλία του κ. Ανάν παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Κέρι Κένεντι, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κ.α.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις