Στην Κρήτη ο Τσίπρας: Τι θα πει στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Στην Κρήτη ο Τσίπρας: Τι θα πει στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Κορυφώνονται σήμερα οι εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Κρήτη τη φορά αυτή, με την ολοήμερη συνεδρίαση που θα κλείσει το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Βασίλη Λαμπρινού, δημάρχου Ηρακλείου, και Σταύρου Αρναουτάκη, περιφερειάρχη.

Το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα περιφερειακά συνέδρια είναι «τεράστιο», υποστήριζε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή, κάτι που υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρουσία 16 μελών της κυβέρνησης στο συνέδριο, οι τοποθετήσεις των οποίων καλύπτουν όλη τη σφαίρα ζητημάτων που απασχολούν το νησί.

Αλλά, «δεν είναι μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού και των υπουργών, είναι το γεγονός ότι «ανοίγουν» όλα τα θέματα με τους φορείς της περιοχής, ενώ γίνεται και συζήτηση επ' αυτών για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης της Κρήτης», εξηγούσε η ίδια πηγή.

Με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νησιού, ενός νησιού στο οποίο η πρόοδος και η προκοπή είναι στο «DNA» του. Αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, ένα θέμα που θα αναδειχθεί χωριστά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού (αλλά και βουλευτή Ηρακλείου) στην Κρήτη είναι η καινοτομία και η έρευνα, θέμα που είναι σταθερά στις προτεραιότητές του, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που τολμούν.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στα Χανιά στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ».

Ένα δομικό χαρακτηριστικό των περιφερειακών αυτών συνεδρίων, που μαρτυρά αφενός το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αφετέρου τη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε αυτά, είναι το γεγονός ότι κεντρική εξουσία και τοπικοί φορείς συνδιαμορφώνουν το σχέδιο για το Αύριο. Ή, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, χθες, στο άνοιγμα των εργασιών, «μέχρι σήμερα, η κοινωνία εμφανιζόταν στο περιθώριο των σχεδιασμών για την ανάπτυξη. Πλέον η κοινωνία τίθεται στο επίκεντρο του σχεδίου», συμπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, σε συνέχεια των περιφερειακών συνεδριών, η δημιουργία σταθερών και μόνιμων δομών συμμετοχής της κοινωνίας.

Ενώ και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήριζε πολύ σημαντική την παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών στο νησί, επισημαίνοντας ότι «στόχος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου είναι να συμφωνήσουμε στη σύναψη μίας μεγάλης αναπτυξιακής συνθήκης για την Κρήτη. Εξάλλου, το σημαντικότερο μήνυμα του Συνεδρίου πρέπει να είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας».