Σταθάκης: Ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη διασύνδεση των Κυκλάδων και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης

Σταθάκης: Ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη διασύνδεση των Κυκλάδων και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης

«Ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη διασύνδεση των Κυκλάδων και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης, πρώτα με την Πελοπόννησο το 2020 και στη συνέχεια με την Αττική το 2023, ενώ σε εξέλιξη είναι από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ τέσσερα στρατηγικά έργα που αφορούν τους «έξυπνους μετρητές», τα «έξυπνα κέντρα ελέγχου», την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά, καθώς και το πρότζεκτ για τα «έξυπνα νησιά», ώστε ειδικά μέσω του τελευταίου, να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό ηλεκτρικό σύστημα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με πολύ μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό ανέφερε κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στο φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά»

Ο κ.Σταθάκης παρουσίασε τους πυλώνες για την εθνική στρατηγική μετάβασης των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας, με πρώτο πυλώνα: «Να αφορά στην αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας με εργαλεία όπως είναι το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση του ρόλου των διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων, που θεωρείται ζωτικός, για την επέκταση των διασυνδέσεων και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων».

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Ήδη, το βασικό πλαίσιο των αρχών, της λειτουργίας και των κανόνων διαχείρισης των "έξυπνων νησιών" έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει από τη ΡΑΕ προκήρυξη διαγωνισμού, με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, για την προσέλκυση επενδυτών».

Στην ομιλία του ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, έχει έτοιμο σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθήσει την κατασκευή 100-150 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. «Αυτές οι πρώτες υποδομές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για την προσέλκυση ανάλογων ιδιωτικών επενδύσεων» είπε ο υπουργός, ο οποίος άνοιξε και τη θεματική στο φόρουμ για την απεξάρτηση των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία των νησιών που επιβάλλουν λύσεις στα μέτρα τους και τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο τα νησιά μπορούν να λειτουργήσουν ως προνομιακοί χώροι ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, εστίασε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά και δη τα ευρωπαϊκά, όπως είναι, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Θα δουλέψουμε μαζί για την επίτευξη του στόχου μετάβασης των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας, εξασφαλίζοντας μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αγκαλιάσουν την κοινή αυτή πρωτοβουλία για τα «ενεργειακά νησιά», που θα αποκρυσταλλωθεί, όπως συμπλήρωσε, σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, για να οδηγηθούν τα νησιά σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Πηγή ΑΠΕ