ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Paradise Papers - Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Paradise Papers - Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Paradise Papers - Να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής και να σχεδιάσει αποτελεσματικά μέτρα φορολογικής εναρμόνισης και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ζητά ο Δημήτρης Παπδημούλης με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τη διαρροή των Paradise Papers.

Αυτή αφορά 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ονόματα πολιτικών, βασιλικών οικογενειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Έτσι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή δημιουργεί τεράστια φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην Κομισιόν αναφέρει ότι «η διαρροή 13,4 εκατομμυρίων αρχείων από μεγάλες διεθνείς εταιρίες νομικής εκπροσώπησης που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, δείχνει για άλλη μία φορά το μέγεθος της φορολογικής απάτης που λαμβάνει χώρα διεθνώς». Προσθέτει ότι «η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης, ωστόσο η μεγάλη διαρροή των Paradise Papers αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες πράξεις δεν είναι επαρκείς».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «οι εποπτικοί μηχανισμοί που έχει η ΕΕ, αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να εντοπίσουν τέτοια φαινόμενα» και συνεχίζει: «Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Κομισιόν:

1. Θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής;

2. Πώς θα κάμψει τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με ισχυρά μέτρα φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται;

3. Ποια μέτρα φορολογικής εναρμόνισης σχεδιάζει η Κομισιόν και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες;».

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων