ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Διπλωματικό θρίλερ με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Διπλωματικό θρίλερ με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο «τρίγωνο» Προεδρικού Μεγάρου, Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών – Σε συνεχή επικοινωνία Παυλόπουλος, Τσίπρας και Κοτζιάς – Ποιους όρους θέτει η Αθήνα στην Άγκυρα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου – Όλες οι λεπτομέρειες

Διπλωματικός «πυρετός» και έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς μέχρι και αυτή τη στιγμή, η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα παραμένει στον «αέρα».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να καθορίσουν ένα αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, σκοπός της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας είναι η παρουσία του κ. Ερντογάν να περιοριστεί – εφόσον τελικά ο ίδιος έρθει στην Ελλάδα – μόνο στην Αθήνα.

Τα «προεόρτια» με τις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια περιοδεία του Τούρκου προέδρου στη Θράκη. Αυτός είναι και ο βασικός όρος που θέτει η Αθήνα προς την Άγκυρα, με δεδομένη την άκρως επιθετική – και συχνά αλυτρωτική – ρητορική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν, όταν αναφέρεται στους ελληνικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιφέρειας αυτής.

Και δεν είναι μόνον αυτό: Η πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Τούρκου αντιπροέδρου Τσαβούσογλου, οι προκλητικές φιέστες που έστησαν εκεί το τουρκικό προξενείο και οι ακόμα προκλητικότερες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας, όταν είναι γνωστό και δεδομένο πως η συνθήκη της Λωζάννης κάνει λόγο καθαρά για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.

Βεβαίως, η τουρκική προκλητικότητα δεν έμεινε αναπάντητη. Λίγες μόνο ώρες μετά από αυτές τις απαράδεκτες «κορώνες», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε σε πολύ αυστηρούς τόνους απ’ τη Σιάτιστα, ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις έκανε και τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, η Αθήνα έχει θέσει και άλλους όρους, που σχετίζονται με το τι θα πει, εφόσον τελικά έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν. Μήπως, δηλαδή θελήσει και μέσω των δηλώσεων που θα κάνει κατά τις συναντήσεις του με Παυλόπουλο, Τσίπρα να εγείρει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης της Λωζάννης, όπως συχνά κάνει την τελευταία περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα λάβει άμεση απάντηση, αφού κανείς απ’ την ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένος «να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω», κατά την χαρακτηριστική έκφραση Έλληνα αρμόδιου αξιωματούχου.

Ωστόσο – και αυτό που αναφέρει η ίδια πηγή αποτελεί αυτονόητο συμπέρασμα - αν η επίσκεψη δεν σηματοδοτήσει μια αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα είναι άσκοπο να πραγματοποιηθεί.

Αυτή είναι η θέση της ελληνικής πλευράς Άλλωστε, την επίσκεψη είναι ο κ. Ερντογάν που την έχει ζητήσει. Δεν είναι επισπεύδουσα η ελληνική πλευρά.

Όλα λοιπόν αυτή τη στιγμή κινούνται σε μια λεπτή κλωστή, και τίποτα δεν αποκλείεται.

Ούτε το να διαβεβαιώσει ο Ερντογάν, ότι θέλει να πάει στη Θράκη αλλά δεν θα προβεί σε προκλητικές δηλώσεις και δεν θα αμφισβητήσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη Λωζάννη. Και όχι μόνο αυτό…

Σχετικές ειδήσεις