ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Ώρα μηδέν για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Η ώρα της κρίσεως για την Κεντροαριστερά έφτασε, καθώς το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για όσους θέλουν να ψηφίσουν τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μεταξύ εννέα υποψηφίων.

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Τζιώτης διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή στη διαδικασία, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα με δηλώσεις τους και οι εννέα, αλλά και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους από όπου περνά ο μαραθώνιος δρόμος, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Ήδη ο πλήρης κατάλογος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκλογικής διαδικασίας. Για τον δείτε, μπορείτε να κάνετε κλικ.

Στη διαδικασία μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορεί επιπλέον να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.

Πόσες ψήφους χρειάζεται για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον Α' γύρο

Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Γεννηματά: Ζητώ καθαρή εντολή

«Κερδίζουμε το στοίχημα για την αναγέννηση της παράταξης. Σε όλη την Ελλάδα ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα στηρίζει την προσπάθεια», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα». Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κυρία Γεννηματά, φαίνεται πως θα κερδίσει το χρίσμα. «Γρίφος» παραμένει, μέχρι στιγμής, η δεύτερη θέση.

Όπως τονίζει, «οι πολίτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εξαπάτησης, με το λαϊκισμό, τη διγλωσσία, την ανικανότητα, το διχασμό. Να αποτρέψουμε τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Με τη μαζική παρουσία τους την Κυριακή στις κάλπες θα στείλουν μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης.»

Προσθέτει ότι στον νέο πολιτικό φορέα χωρούν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. «Και αυτοί που συμμετέχουν σήμερα στις διαδικασίες και εκείνοι που θα πεισθούν μέσα από το λόγο και το πρόγραμμά μας. Ανοίγει σίγουρα ο δρόμος για να ξαναφέρουμε κοντά μας όσους απογοητεύτηκαν, στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πολιτικής απάτης που παίχτηκε εις βάρος τους και εις βάρος της χώρας».

Και προσθέτει: «Δεσμεύομαι για μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Χωρίς μηχανισμούς, φέουδα και τιμάρια. Όπου ενεργό ρόλο και λόγο έχουν τα μέλη. Τολμάμε για μια παράταξη πραγματικά ανανεωμένη, αξιόμαχη, με πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Κλειδί» η συμμετοχή

Την ίδια στιγμή, πάντως, η βασική ανησυχία όλων των υποψηφίων εστιάζεται στην προσέλευση του κόσμου στις κάλπες.
Ενδεικτικά, εάν οι ψηφοφόροι υπερβούν τις 150.000, τότε κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να μαντέψει ποιον θα προτιμήσει η πλειοψηφία.
Εξάλλου, το μέγεθος της συμμετοχής θα κρίνει και την έκβαση του όλου εγχειρήματος, καθώς, αν η προσέλευση ξεπεράσει το όριο που έχει τεθεί, κανείς δεν θα μιλήσει για «αποτέλεσμα μηχανισμών», ούτε θα σκεφτεί την αποχώρησή του την επόμενη μέρα.

Σχετικές ειδήσεις