ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Κοσμοσυρροή για ανάδειξη νέου αρχηγού – Τι ώρα θα ξέρουμε το νικητή

Εκλογές Κεντροαριστερά: Κοσμοσυρροή για ανάδειξη νέου αρχηγού – Τι ώρα θα ξέρουμε το νικητή

Η κρίσιμη μέρα για την πορεία και το μέλλον της Κεντροαριστεράς έφτασε...

Ουρές στα εκλογικά κέντρα – Ξεπέρασαν τους 200.000 οι πολίτες που ψήφισαν – Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι

Μετά από δυόμισι μήνες προεκλογικής μάχης μεταξύ των υποψηφίων, οι πολίτες αποφασίζουν σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, για τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας για αναγέννηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από το πρωί σε όλες τις κάλπες, με τεράστιες ουρές στα μεγάλα εκλογικά τμήματα και κοσμοσυρροή στις μεγάλες πόλεις.

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, η συμμετοχή έσπασε το φράγμα των 100.000, ενώ στις 17:00 αυτοί που είχαν ψηφίσει ξεπέρασαν τις 150.000. Στις 19.30 περίπου το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασαν τις 200.000. Περίπου το 1/3 των ψηφισάντων είναι στην Αθήνα και τα 2/3 στην επαρχία.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, τα οποία ξεπεράστηκαν γρήγορα.

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή εξέφρασε ο επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επισημαίνοντας πως εκτός απροόπτου τα αποτελέσματα θα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τις 22:30 το βράδυ της Κυριακής.

Εφόσον κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% + 1ψήφο, τότε θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Οι υποψήφιοι στις κάλπες

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης, παρουσίασαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις θέσεις τους για τον νέο φορέα και σήμερα εκτίθενται στην κρίση του κόσμου της Κεντροαριστεράς.

Φώφη: Η συμμετοχή, μήνυμα αντίδρασης

Σε εκλογικό τμήμα της Καλλιθέας ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης» δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν «ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα».

«Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης», προσέθεσε. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Θεοδωράκης: Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Ο υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Αγία Βαρβάρα.

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών» δήλωσε επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.

Καμίνης: Σήμερα φτιάχνουμε μία μεγάλη παράταξη

Ο υποψήφιος για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Καμίνης μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.

Ανδρουλάκης: Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την πατρίδα μας

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας».

Στο Εργατικό Κέντρο του Άργους ψήφισε νωρίτερα το πρωί ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, τόνισε την σημασία αυτής της ψηφοφορίας. Είπε ότι το νέο κίνημα θα είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων και θα ξαναδώσει χαμόγελο και προοπτική στην Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στο Χολαργό ψήφισε ο Γιάννης Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού.

Πού και πώς ψηφίζετε

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούν να ψηφίσουν σε ένα από τα σχεδόν χίλια εκλογικά τμήματα που έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Ήδη ο πλήρης κατάλογος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκλογικής διαδικασίας. Για τον δείτε, μπορείτε να κάνετε κλικ Κεντροαριστεράς

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των τριών (3) ευρώ. Να σημειωθεί πως δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν στον πρώτο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ (ειδικά στην Αθήνα έως τις 21:00) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

Σχετικές ειδήσεις