ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της ΕΚΤ στα ελληνικά μνημόνια

Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της ΕΚΤ στα ελληνικά μνημόνια

Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνείται να δώσει πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) για τον ρόλο της στα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής, και τι πληροφορίες τής ζητήθηκαν, ρωτούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου, την ίδια την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Το ΕΕΣ, ο κορυφαίος ελεγκτικός θεσμός στην ΕΕ, έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα Ειδική Έκθεσή του για την «παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση». Όπως το ΕΕΣ αποκαλύπτει στην έκθεσή του, δεν κατέστη δυνατό η έκθεση να επεκταθεί και στον ρόλο της ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής, γιατί «η ΕΚΤ αμφισβήτησε την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παρείχε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου» αναφέρει η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα, απαντώντας προφορικά σε αντίστοιχο ερώτημα του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Οικονομικών, ισχυρίστηκε ότι «όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν την εντολή του, τότε η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει» προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν πρώτα την ίδια την ΕΚΤ να απαντήσει γιατί αρνείται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία ακόμη και στο κατεξοχήν ελεγκτικό όργανο της ΕΕ, αλλά και να εξηγήσει τί είδους πληροφορίες που της ζητήθηκαν αρνήθηκε να δώσει. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ήδη από το 2014, σε άλλη έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε επισημάνει τα τεράστια κενά λογοδοσίας που χαρακτηρίζουν τα «υβριδικά» σχήματα επιτήρησης τρόικας, ΕΚΤ και κρατών μελών στις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν Μνημόνια.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Κομισιόν, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της ΕΕ, να αξιολογήσει τη στάση της ΕΚΤ. Την καλούν ακόμη να απαντήσει πώς θα «μεταφραστούν» στη στάση της κατά την τρίτη αξιολόγηση και κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, οι 11 αυστηρές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις οποίες η ίδια έχει δηλώσει ότι αποδέχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις