ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Ικανοποίηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Ικανοποίηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, η οποία θα είναι η πρώτη προεδρική επίσκεψη έπειτα από 65 χρόνια και πλέον χρόνια, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην 8η συνάντηση κορυφής BOSPHOROUS SUMMIT της Πλατφόρμας Διεθνούς Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία και θα έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη» σημειώνοντας: «Όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και όσον αφορά στις θεμελιώδεις αρχές της. Οι αρχές αυτές είναι ήδη ενσωματωμένες στο Σύνταγμα της Τουρκίας».

Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, σε ολόκληρο τον κόσμο, που να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Πρόκειται, όπως είπε, «για μια συνεχή μάχη που πρέπει να δώσουμε και να δίνουμε από κοινού. Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

«Η σταθερότητα, η ευημερία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία -ακρογωνιαίοι λίθοι των σύγχρονων δημοκρατιών μας- μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω συμμαχιών και συνεργασίας, σε διασυνοριακό επίπεδο και μεταξύ των εθνών» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, αλλά και για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα παγκοσμίως».

Παραδέχθηκε ότι η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στις προκλήσεις τόσο της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, καθώς, όπως σημείωσε, μόνο ορισμένα κράτη είχαν εμπειρία στους τομείς αυτούς.

«Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με 3 χρόνια πριν. Περιορίζουμε τη δυνατότητα των τρομοκρατών να μετακινούνται, να εκπαιδεύονται, να βρίσκουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, όπλα και εκρηκτικά και ενισχύουμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Έχουμε πλέον στην διάθεσή μας την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και σύντομα θα διαθέτουμε ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου και Εξόδου, καθώς και το ETIAS που είναι αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος ESTA» συμπλήρωσε.

Για την επίθεση στην Αίγυπτο

Αναφέρθηκε την πρόσφατη επίθεση στην Αίγυπτο, τις αιματηρές επιθέσεις που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντινούπολη και γενικότερα η Τουρκία, η Τυνησία και η Γαλλία, η Γερμανία και το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μερικές μόνο από τις χώρες που δέχθηκαν αντίστοιχες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Αν κάτι μας διδάσκουν όμως , οι επιθέσεις αυτές, είναι ότι την τεράστια αυτή πρόκληση της τρομοκρατίας μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού και ενωμένοι. Οι τραγωδίες αυτές μας φέρνουν πιο κοντά, ανεξαρτήτως πολιτισμικών διαφορών, χτίζοντας μια ισχυρή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί η πρόταση για τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων ασφαλείας, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι εξέρχονται και εισέρχονται στην ΕΕ.

«Παράλληλα, εργαζόμαστε με σκοπό τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μονάδας Πληροφοριών, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους τρομοκράτες θα είναι διαθέσιμες αυτόματα σε ολόκληρη την Ένωση, κάτι που προσωπικά έχω προτείνει εξαρχής» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις