ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ώρα της ελληνικής οικονομίας έφτασε – Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, χωρίς πισωγυρίσματα

Τσίπρας: Η ώρα της ελληνικής οικονομίας έφτασε – Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, χωρίς πισωγυρίσματα

Για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προαναγγέλλοντας μείωση της φορολογίας και υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας.

«Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα πως τον Αύγουστο του 2018 η χώρα αφήνει πίσω της τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει ότι η «ώρα της ελληνικής οικονομίας» έφτασε. «Και με αυτήν συγχρονίζεται πλέον μια σειρά θετικών εξελίξεων που εμπνέουν αισιοδοξία και σηματοδοτούν τη θετική αλλαγή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια».

«Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο σας και να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες σκέψεις για την ελληνική οικονομία με καταξιωμένες διεθνώς προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, της διανόησης» είπε κατά την έναρξης της ομιλίας του.

«Γιατί σχεδόν πριν από τρία χρόνια, το 2015, από αυτό το βήμα, παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την επιστροφή στην ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια και την εθνική χειραφέτηση από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

«Πάνω σε αυτό το στόχο δεσμεύτηκα και ζήτησα την εμπιστοσύνη και τη συμπόρευσή σας στην κοινή προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να της δώσουμε νέα προοπτική» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πέρυσι ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου.

«Αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας ως τον ασφαλέστερο δρόμο για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη. Αναλάβαμε δύσκολες αποφάσεις, ισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά, ανακουφίσαμε τα πιο αδύναμα στρώματα στην δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδικήσαμε και πήραμε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβαθμίσαμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και συντονισμένα, επιδοθήκαμε σε μια διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας μας στο εξωτερικό».

«Φέτος είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σας και είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω ότι η «ώρα της ελληνικής οικονομίας» έφτασε.

«Και με αυτήν συγχρονίζεται πλέον μια σειρά θετικών εξελίξεων που εμπνέουν αισιοδοξία και σηματοδοτούν τη θετική αλλαγή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε, «οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα».

«Η οικονομία μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.

Ενώ οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς πρόεκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά. Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 14, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο δημοσιονομικό σκέλος η κυβέρνηση πέτυχε μια ιστορική σε αξιοπιστία προσαρμογή, στα ευρωπαϊκά χρονικά.

«Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι το έτος – καμπή, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανανεωμένη και με πίστη στις δυνάμεις της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία με τους θεσμούς δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έγκαιρο, όπως είπε κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, χαρακτήριζοντας θετική την εξέλιξη με έντονο συμβολισμό.

«Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο».

«Εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, βάζοντας τάξη στο καθεστώς αβεβαιότητας που τους ήθελε ομήρους».

«Ενώ οι αποφάσεις για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. Με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παραγωγική ενεργοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας. Ομοίως στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και στις συστάσεις του ΟΟΣΑ βασίστηκαν οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος. Τέλος διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν».

«Οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα»

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα, όπως είπε σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας, ειδικότερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

«Γεγονός που αποτυπώθηκε σήμερα με τον πιο έκδηλο τρόπο στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009.

«Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι επιμένουν στην καταστροφολογία»

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και σε μερίδα Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους για άρνηση, καταστροφολογία και συκοφάντηση. «Βέβαια αυτή η κοσμογονική θα έλεγα αλλαγή δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από όλους. Τι και αν οι εταίροι μας το αναγνωρίζουν δημοσίως. Τι κι αν οι αγορές εντός και εκτός Ελλάδας το αποδεικνύουν. Η αντιπολίτευση και μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα όχι μόνο επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση».

«Σας θυμίζω ότι όταν στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσε ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι τα δώσαμε όλα άρον - άρον».

«Αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, τη σταθερή πτώση της ανεργίας!»

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση δήλωσε πως δεν έχουν καμία δυσκολία να κατηγορούν την ίδια στιγμή για τα ακριβώς αντίθετα πράγματα.

«Αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, δηλαδή τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σταθερή πτώση της ανεργίας» είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας, οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό ζητούσαν να παραδοθούμε, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα.

«Πρόκειται όμως για αντιφάσεις που καταδεικνύουν το στρατηγικό τους αδιέξοδο. Και μαρτυρούν:

-Από τη μια, την αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι τελικά υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη, που δεν περνά μέσα από τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας.

Και από την άλλη την επιδίωξη της αποκατάστασης με κάθε μέσο ενός φθαρμένου και διεφθαρμένου καθεστώτος που μας οδήγησε στην κρίση».

«Η καλύτερη λοιπόν απάντηση σε όλους αυτούς αλλά και σε ορισμένους τεχνοκράτες που επιμένουν να μη μπορούν να το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είναι όχι τα δικά μας λόγια αλλά τα αποτελέσματα».

«Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τα λόγια του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι από τον Αύγουστο ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.

«Και αντί για τα δικά μας λόγια, εγώ θα υπογραμμίσω τα λόγια που δημόσια είπε για την Ελλάδα ο καθ ύλην αρμόδιος από τη πλευρά της Κομισιόν, που όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάποιος ασήμαντος τεχνοκράτης που υπερεκτίμησε το μπόι του και πήρε τα μικρόφωνα των συνεδρίων, αλλά ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών, ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι –από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».

«Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 18».

«Το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά»

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι καταθέσεις επιστρέφουν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας.

«Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές και οι εμβληματικές επενδύσεις σ' ένα ευρύ φάσμα τομέων και παραγωγικών τοποθετήσεων όπως στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες και στη βάση της οικονομίας.

«Κάναμε μεγάλες αλλαγές σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση έκανε μεγάλες τομές σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο. «Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων επιταχύνεται σε πρωτόγνωρο βαθμό με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια δεκαετιών». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το κράτος εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο γρήγορο κι αποτελεσματικό.

«Πάνω απ' όλα όμως αγαπητοί φίλοι, η αναπτυξιακή διαδικασία είναι κυρίως μια κοινωνική διαδικασία και θα φτωχαίναμε την έννοια της, αν την περιορίζαμε στο οικονομικό πεδίο. Η αγορά παράγει νέο πλούτο και αξία αλλά ταυτόχρονα παράγει και κάθε είδους ανισότητες, εισοδηματικές, μορφωτικές, ευκαιριών, πρόσβασης στην υγεία, η Παιδεία κ.α. Η συμμετοχή της κοινωνίας ως ενεργού και συστατικού παράγοντας της ανάπτυξης εγγυάται τη βιωσιμότητά και την ευημερία της μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία των επιτυχημένων αναπτυξιακών παραδειγμάτων. Επομένως η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες έννοιες, αλλά αλληλοτροφοδοτουμενες και στενά εξαρτώμενες. Αυτή τη νέα φιλοσοφία της ανάπτυξης θέλουμε να εμπνεύσουμε και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με τα συνέδρια για την περιφερειακή ανάπτυξη που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πρωτεύουσες των 9 περιφερειών της χώρας. Η ανάπτυξη γίνεται υπόθεση όλων από τους πολίτες, τους τοπικούς άρχοντες, τους επιχειρηματίες, τα πανεπιστήμια μέχρι τους Υπουργούς και εμένα ακόμη. Με διάλογο και συναίνεση, χωρίς προκαταλήψεις, συζητούμε γύρω από ένα τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας

Για μείωση του συντελεστή φορολογίας αμέσως μετά την έξοδο της χώρας μας από την κρίση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως πρόκειται για μία δύσκολη πολιτική απόφαση, κάτω από το πιεστικό βάρος των κτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και τη πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση.

«Πεποίθησή μας όμως ήταν και παραμένει ότι αυτές οι συνθήκες δε μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες. Και η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας προετοιμάζεται με προσεκτικά βήματα για την επιστροφή της στις αγορές»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, είπε πως η δραματική περίοδος των μνημονίων ας γίνει όπως κάθε επώδυνη εμπειρία μια ευκαιρία να αντλήσουμε θετικά διδάγματα και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στην επόμενη μέρα για τη χώρα.

«Τα δεδομένα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε αλλά όχι να εφησυχάζουμε.

Η χώρα μας προετοιμάζεται με προσεκτικά βήματα για την επιστροφή της στις αγορές, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018».

Σχετικές ειδήσεις