Ελληνική κυβέρνηση: Oύτε βήμα πίσω παρά τις προκλήσεις - Τι συμφωνήθηκε στις διμερείς επαφές

Ελληνική κυβέρνηση: Oύτε βήμα πίσω παρά τις προκλήσεις - Τι συμφωνήθηκε στις διμερείς επαφές

Κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού δεν υπάρχει για το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν και τη κλιμακούμενη προκλητικότητα των θέσεών του. Αντίθετα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις αλλά στην επίπονη προσπάθεια για οικοδόμηση γεφυρών σε στέρεα θεμέλια.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, «αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θέτοντας ζήτημα αναθεώρησης ή και επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος καταπατώντας με πρωτοφανή τρόπο κάθε διπλωματικό κανόνα, άνοιξε δημοσίως όλη τη «βεντάλια» ακανθωδών ζητημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr