ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Ποιος κερδίζει τελικά τη μάχη;

Δημοσκοπήσεις: Ποιος κερδίζει τελικά τη μάχη;

Η ΝΔ δείχνει να έχει σταθερό προβάδισμα αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει συνεχώς την «ψαλίδα»

Τι κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις μέσα στο 2017 - Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του;

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προεδρικό θώκο της ΝΔ και έπειτα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ένα μόνιμο δημοσκοπικό προβάδισμα.

Οι διαφορές που έχουν σημειωθεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις 15 μονάδες, ενώ στις περισσότερες μετρήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έδειχνε στις μετρήσεις να... καταρρέει και ο Αλέξης Τσίπρας να συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς του.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο και η κυβέρνηση έδειξαν να κλείνουν τα αυτιά τους στις δημοσκοπικές σειρήνες και διαμήνυαν με κάθε ευκαιρία την αφερεγγυότητα των δημοσκόπων, ξεκαθαρίζοντας πως όσο και να φωνάζουν, οι κάλπες θα στηθούν το 2019, με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Κρίσιμος παίχτης

Αναμφισβήτητα, μέσα από τις δημοσκοπήσεις ασκείται «πολιτική», με θεμιτούς αλλά και αθέμιτους τρόπους.

Το παράδειγμα του δημοψηφίσματος το 2015 είναι χαρακτηριστικό... Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπαθαν πανωλεθρία, με τα τελικά αποτελέσματα να τις διασύρουν και να δημιουργούν αίσθημα αναξιοπιστίας στο πρόσωπό τους από τους πολίτες.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν ακόμα ότι το έργο αυτού του κρίσιμου παίχτη στην πολιτική σκακιέρα δεν είναι η αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης, αλλά η χειραγώγηση της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αρκετά στελέχη δημοσκοπικών εταιρειών έχουν συνεργαστεί με πολιτικά κόμματα.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα δημοσκοπικά ευρήματα το 2017 δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να παίρνει μέτρα στο πολιτικό γήπεδο και τον Αλέξη Τσίπρα να ανακτά την εμπιστοσύνη μερίδας των πολιτών.

Οι μετρήσεις 6 μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια του 2017, αποτυπώνουν το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς ανεβαίνει, η ΝΔ παραμένει πρώτη αλλά στάσιμη και η διαφορά μεταξύ τους μειώνεται διαρκώς!

Πόσο μειώθηκε το 2017;

  • Κατά 3,5 μονάδες στις μετρήσεις της Pulse
  • Κατά 4,1 μονάδες στις μετρήσεις της Marc
  • Κατά 6 μονάδες στις μετρήσεις του ΠΑΜΑΚ
  • Κάτά 4,8 μονάδες στις μετρήσεις της Κάπα Research

Αξίζει να επισημάνουμε πως η διαφορά των δύο κομμάτων πέρυσι, την ίδια περίοδο, ήταν διψήφια στις περισσότερες έρευνες.

Μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι ο Τσίπρας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι στις δημοσκοπήσεις, με τα στελέχη της ΝΔ να εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Παρότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται σε «ασφαλή» επίπεδα, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε στασιμότητα, παρά την καταστροφή που επικαλείται ότι έχει προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας και επαναλαμβάνει με ένταση η πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες δεν έχει πλειοψηφικό ακροατήριο, καθώς οι πολίτες κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν εκλογές είναι μικρό.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί ο Τσίπρας να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι;

Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον τη δυνατότητα να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση καθώς, έχει αντίπαλο μόνο τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης δείχνει να χάνει έδαφος και το πολιτικό του αφήγημα να μην βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε κάτι πολύ σημαντικό: Μία διαφορά της τάξης του 4%, τον μήνα πριν από τις εκλογές μειώνεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Η ΝΔ αγγίζει... ταβάνι στη συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα περιθώρια...

Σχετικές ειδήσεις