ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με το βλέμμα στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 07/01 το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

Κατατίθεται την Τρίτη, ψηφίζεται την επόμενη Δευτέρα

Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση(εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup.

Θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το... μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

  • Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.
  • Τις αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
  • Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.
  • Την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.
  • Τη διαμεσολάβηση.
  • Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη και προς το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις