ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυνομοσχέδιο - Τσίπρας στη Βουλή: Είμαστε μια ανάσα από το τέλος των Μνημονίων

Πολυνομοσχέδιο - Τσίπρας στη Βουλή: Είμαστε μια ανάσα από το τέλος των Μνημονίων

Πολυνομοσχέδιο | Βουλή: Ως ακόμη ένα βήμα που οδηγεί τη χώρα πιο κοντά στο τέλος των Μνημονίων χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, κατά την πρωτολογία του τη Δευτέρα (15/01/2018) από το βήμα της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Δείτε LIVE εικόνα από τη Βουλή

Διαβάστε επίσης:

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

- Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή τελειώνει ένα μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση. Κατανοώ ότι αυτή η εξέλιξη γεννά αμηχανία σε πολλούς κυρίως στο παλαιό πολιτικό σύστημα και τούτο γιατί οι εξελίξεις τους οδηγούν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κανονικής θητείας της κυβέρνησης δίχως κανένα αφήγημα περί αποτυχίας.

- Εκεί όπου απέτυχαν ξανά και ξανά, τα κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση.

- Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς

- Εμείς πήραμε μια δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015: να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας. Τότε οι περισσότεροι περίμεναν από εμάς να αποτύχουμε. Όμως η ιστορία τους διέψευσε, γιατί διαρκεί πολύ. Κρινόμαστε από την Ιστορία και από το παραγόμενο αποτέλεσμα.

- Το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα μας από το '74 και μετά. Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο άδικη και επιεικώς επιζήμια για τον ελληνικό λαό.

- Τελειώνει ο διακαής πόθος της παρένθεσης. Εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν, αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει.

- Από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν το χέρι τους μονίμως πάνω στο κουτί της Πανδώρας.

- Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ: Νομίζω,ότι δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιστορικά που ζήτησε εκλογές λίγους μήνες μετά την κάλπη, στις αρχές του 2016. Προβλέπατε, κύριε Μητσοτάκη πως δε θα έκλεινε η αξιολόγηση και ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης.

- Συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον του κ. Μητσοτάκη, του είπε πως όσο κι αν καταστροφολογήσει, η χώρα θα παραμείνει σε φάση ανάκαμψης. Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προσλάβει κανένα μέντιουμ, λέγοντας του πως όλοι αυτοί του λένε ό,τι θέλει να ακούσει και τον κάλεσε να αποδεχθεί την πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για την παράταξή του.

- Για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: «Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά απο 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει».

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και στη διάταξη για τις απεργίες, ενώ την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από συνδικάτα και οργανώσεις, με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να τραβούν «χειρόφρενο» για 24 ώρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων με τα προαπαιτούμενα -εφόσον ψηφιστεί- να καταστεί άμεσα νόμος του κράτους ώστε η ελληνική πλευρά να πάει καθ΄όλα έτοιμη στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό μετά και την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι και τον σάλο που προκάλεσαν οι προσβλητικές αναφορές του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη.

Ωστόσο, ο ίδιος, όπως δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του πολυνομοσχεδίου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Ζουράρι, είπε νωρίτερα πως για τον ίδιο «το θέμα θεωρείται λήξαν». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Στους δρόμους τα συνδικάτα

Αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ καθώς και τα εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από την απεργία» η ΑΔΕΔΥ διεκδίκησε «την απόσυρση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία», αλλά και «να μην ψηφιστούν τα νέα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης».

Υπενθυμίζεται ότι τo ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 18:00, ενώ η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ίδια ακριβώς ώρα στο Σύνταγμα.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-12), ενώ μαζί με τη τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που ακολουθεί την ίδια ημέρα η κινητοποίηση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων γίνεται 24ωρη.

Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών), από τις 09.00 έως τις 11.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Δείτε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το πολυνομοσχέδιο


Σχετικές ειδήσεις