ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Η απίστευτη πρόκληση Νίμιτς και οι «κόκκινες» γραμμές του Τσίπρα για την ονομασία

Σκοπιανό: Η απίστευτη πρόκληση Νίμιτς και οι «κόκκινες» γραμμές του Τσίπρα για την ονομασία

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων.

Τα βλέμματα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Σκοπίων στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. Στο ραντεβού αυτό εκτιμούν διπλωματικές πήγες θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Προκλητικός ο Νίμιτς εν μέσω διαπραγματεύσεων

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γειτονικής χώρας προχώρησε σε μία απίστευτη πρόκληση αποκαλώντας ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.

«Ιστορική ευκαιρία που αν τη χάσετε θα έχετε συνέπειες»

Μιλώντας για ιστορική ευκαιρία, την καλύτερη εδώ και 25 χρόνια, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά λήψη αποφάσεων, στέλνοντας έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση.

«Όταν υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική και δεν προχωρείς, δεν ξαναγυρνάς εκεί που ήσουν, αλλά γίνεται χειρότερο. Ο κόσμος εκνευρίζεται, άλλα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο, υπάρχουν αντεγκλήσεις. Και ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να μπορέσεις να ασχοληθείς ξανά».

Ο εμπειρότατος διπλωμάτης εκτόξευσε με το γάντι δηλητηριώδη βέλη κατά του νεαρού πρέσβη-εκπροσώπου των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, για τις αρνητικές δηλώσεις του στον Τύπο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσκληθεί στην περιοχή για να συμβάλει στην προσέγγιση των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις - θέσεις των δύο πλευρών.

Όπως εξήγησε, η όλη κατάσταση έχει αλλάξει και η σημερινή περίοδος είναι καλύτερη από το παρελθόν.

Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, αφορά στις δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Όπως είπε, η μεν Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά» σημείωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «στα Σκόπια υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο».

Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής ιστοσελίδας «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και οι αντίστοιχες μεταφράσεις του στα ελληνικά είναι τα εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Οι «κόκκινες γραμμές» του Αλέξη Τσίπρα στην επίλυση του Σκοπιανού

«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε»: την καθαρή αυτή θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει: «Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει.

«Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος 'Μακεδονία', χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Επί ποδός η Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου κινείται η Θεσσαλονίκη λόγω του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό που είναι προγραμματισμένο για τις 2 το μεσημέρι. Επί ποδός βρίσκεται η τροχαία αλλά και η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησα από νωρίς το πρωί της Κυριακής (21/1), με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου που είναι προγραμματισμένη για τις δύο το μεσημέρι, αναμένεται να φτάσουν περισσότερα από 500 τουριστικά λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για τη μεταφορά πολιτών στο συλλαλητήριο, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 διαδηλωτές θα δώσουν το «παρών».

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και Τα Νέα

Σχετικές ειδήσεις