ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου για συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη: Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε τον δρόμο της ανευθυνότητας

Μαξίμου για συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη: Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε τον δρόμο της ανευθυνότητας

Σκληρή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου - «Ψυχρό» κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Κομμένος» ο ήχος από το τετ α τετ των δυο αντρών έπειτα απόαίτημα του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη - Όλα όσα συνέβησαν στις συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των Σκοπίων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα γραφεία της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί για το Σκοπιανό

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα με το κλίμα, όπως είπαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να είναι ψυχρό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός.

Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της ονομασίας, συνέχισε, δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ιστορία και την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Επανέλαβε ότι «δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι».

Γιατί ήταν κλειστός ο ήχος και η εικόνα κατά τη συνάντηση

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η απουσία εικόνας και ήχου από το εσωτερικό του Μαξίμου, κατά την διάρκεια της συνάντησης των δυο αντρών.

Εθιμοτυπικά, κατά την διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κρατική τηλεόραση, καλύπτει τα πρώτα λεπτά με ένα μικρό εισαγωγικό των δυο συνομιλητών, κάτι που δεν συνέβη σε αυτή τη συνάντηση

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, για το περιστατικό της εικόνας και του ήχου, αμέσως μετά την συνάντηση, σχολιάζοντας για την έλλειψή τους πως ήταν «αίτημα του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», ανφέρει χακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Γεννηματά: Να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

gennhmata tsipras

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (27/1) η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Νεάς Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, την Φώφη Γεννηματά.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να κάνει δηλώσειςαπό την Χαριλάου Τρικούπη.

Κουτσούμπας προς Τσίπρα: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

koutsoumpas tsipras

Αμέσως μετά την συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά, η οποία κράτησε περισσότερο από μια ώρα ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα], δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις