ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κενό οι προσπάθειες Τσίπρα για εθνική συνεννόηση – Καχυποψία και μικροπολιτικά παιχνίδια

Στο κενό οι προσπάθειες Τσίπρα για εθνική συνεννόηση – Καχυποψία και μικροπολιτικά παιχνίδια

Πολιτικές «κουτοπονηριές», διγλωσσία και πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον - Όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, έπεσαν στο κενό.

Με στόχο να μπει στη διαπραγματευτική φαρέτρα και το όπλο της εθνικής συναίνεσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και να ζητήσει τη στήριξη των προσπαθειών.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξηγήσει την κρισιμότητα των στιγμών, τους λόγους που κρίνει ο ίδιος σημαντικούς για να λυθεί το ζήτημα σε αυτή τη χρονική περίοδο και τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας. Παράλληλα ενημέρωσε για όλες τις επαφές που είχε στο Νταβός, τόσο με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, όσο και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τι εισέπραξε από τους πολιτικούς αρχηγούς; Καχυποψία, έλλειψη εμπιστοσύνης και καμία απολύτως διάθεση για εθνική συνεννόηση.

Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τις συναντήσεις, αποκαλύφθηκαν οι διαφοροροποιήσεις, το ψύχρο κλίμα, η αμηχανία και κυρίως η διάθεση σύγκρουσης για κομματικό όφελος. Μικροπολιτικές «κουτοπονηριές» και πολιτικές ντρίμπλες άνευ ουσίας με μόνο στόχο το κομματικό συμφέρον.

Πολικές θερμοκρασίες, ιδίως με Μητσοτάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα, κάπως καλύτερο το κλίμα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αλλά και με κοινά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν στον πρωθυπουργό τις ανησυχίες τους αναφορικά με την «κοινή» κυβερνητική γραμμή και τη στάση Καμμένου, αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη διαπραγμάτευση χωρίς να επιβεβαιώσει την εθνική στάση που θα κρατηθεί στο θέμα.

«Παγωμάρα» και μετωπική με τον Μητσοτάκη

Αίσθηση προκάλεσε το «ψυχρό» τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά το οποίο μάλιστα δεν υπήρξε και μετάδοση (είχε διακοπεί ο ήχος από το κρατικό κανάλι), ύστερα από αίτημα του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ.

Μετά την συνάντηση των δυο και ύστερα από την σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ κατά του Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό τον πρόεδρο της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού».

«Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί για το Σκοπιανό

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα με το κλίμα, όπως είπαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να είναι ψυχρό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός.

Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της ονομασίας, συνέχισε, δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ιστορία και την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Επανέλαβε ότι «δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι».

Γιατί ήταν κλειστός ο ήχος και η εικόνα κατά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η απουσία εικόνας και ήχου από το εσωτερικό του Μαξίμου, κατά την διάρκεια της συνάντησης των δυο αντρών.

Εθιμοτυπικά, κατά την διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κρατική τηλεόραση, καλύπτει τα πρώτα λεπτά με ένα μικρό εισαγωγικό των δυο συνομιλητών, κάτι που δεν συνέβη σε αυτή τη συνάντηση

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, για το περιστατικό της εικόνας και του ήχου, αμέσως μετά την συνάντηση, σχολιάζοντας για την έλλειψή τους πως ήταν «αίτημα του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», ανφέρει χακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Γεννηματά: Να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

gennhmata tsipras

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (27/1) η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Νεάς Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, την Φώφη Γεννηματά.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Κουτσούμπας προς Τσίπρα: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

koutsoumpas tsipras

Αμέσως μετά την συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά, η οποία κράτησε περισσότερο από μια ώρα ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα], δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε το Σεπτέμβρη» – Τσίπρας: «Έχεις δίκιο»

Καλωσορίζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση».

«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον.Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», σχολίασε από τη μεριά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος,

«Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση».

«Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης σε Τσίπρα: Μην πάρεις επάνω σου το στίγμα που θα σε συνοδεύει για πάντα

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι' αυτό που πάει να κάνει. «Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

«Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

«Είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα», είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. «Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες», ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις