ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί σαλαμοποίησης του Σκοπιανού

Κοτζιάς: Εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί σαλαμοποίησης του Σκοπιανού

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε το θέμα του αλυτρωτισμού

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ανακοινώσιμο.

«Πρέπει να γίνει ένα σύμφωνο που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά για το όνομα, τον αλυτρωτισμό και μια θετική ατζέντα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε το πρώτο μήνυμα που πέρασε στα Σκόπια είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού, ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί σαλαμοποίησης του θέματος.

Κατέστησε επίσης σαφές πως η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σε ότι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Νίκος Κοτζιάς τη θεωρεί επιτακτική. Όπως είπε, οποιαδήποτε αλλαγή, αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση. Θύμισε δε τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι οι διεθνείς συμφωνίες υποτάσσουν σε κάποιες περιπτώσεις το Σύνταγμα μιας χώρας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ονομάστηκε «Μακεδονική» στον ΟΗΕ το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Το 1992-94 δεν πήγε κανένας στον ΟΗΕ να διαπραγματευτεί για τη γλώσσα.

«Όταν ανοίγω τα χαρτιά στο υπουργείο Εξωτερικών μένω κατάπληκτος», υποστήριξε.

Σχετικές ειδήσεις