ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: «Σκάνδαλο μεγατόνων» λέει ο Τζανακόπουλος – «Εξευτελίζεται η δημοκρατία» λέει ο Βενιζέλος

Novartis: «Σκάνδαλο μεγατόνων» λέει ο Τζανακόπουλος – «Εξευτελίζεται η δημοκρατία» λέει ο Βενιζέλος

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Ο Σαμαράς κάνει μήνυση σε Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο

Όλοι εναντίον όλων, λοιπόν…

Η υπόθεση Novartis εξελίσσεται σε πολιτικό και δικαστικό θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες, οδηγώντας σε ακραία πόλωση κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η πολιτική ατζέντα έχει πάρει «φωτιά» με την κυβέρνηση από τη μια να αναγάγει το ζήτημα σε μείζον πολιτικό σκάνδαλο και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σκευωρία που θα καταπέσει.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την υπόθεση Novartis είναι βαριές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει η δικαιοσύνη. Είναι βαριές σε πολιτικό επίπεδο και δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν από εδώ και στο εξής τα πολιτικά κόμματα.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Κοντονής, Ξανθός, Παπαγγελόπουλος δείχνουν τις διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι ωστόσο δεν στοχοποιούν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που έχει δίπλα του ο πρόεδρος της ΝΔ και περισσότερο το μπλοκ Σαμαρά - Γεωργιάδη.

Από την άλλη μεριά η ΝΔ βγαίνει στην αντεπίθεση με τον Άδωνι και τον Σαμαρά οι οποίοι μιλούν για πολιτική τους στοχοποίηση.

Τζανακόπουλος: Σκάνδαλο μεγατόνων, που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή

«Σκάνδαλο μεγατόνων, που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή» χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του από την Πάτρα, όπου είναι σε εξέλιξη 9ο το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Το θέμα κυριάρχησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στο περιθώριο του συνεδρίου και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση -με την απαραίτητη σοβαρότητα και τον απόλυτο σεβασμό στο Νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής- θα πράξει τα δέοντα, ώστε όλες οι έρευνες να πάρουν το δρόμο τους και να καταλήξουν με τον πιο καθαρό και νόμιμο τρόπο, εκεί που πρέπει να καταλήξουν».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι περισσότερα σχόλια θα μπορεί να κάνει κανείς όταν θα είναι γνωστή η δικογραφία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Κοινοβούλιο και πολιτικές δυνάμεις θα δείξουν τη δέουσα προσοχή σε μια υπόθεση που, «από ό,τι φαίνεται, είναι εξαιρετικά σοβαρή και υπερβαίνει τα σύνορα της δικής μας χώρας».

Ερωτηθείς για τις υποτιθέμενες, όπως είπε, παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κατηγορία αυτή δεν αγγίζει την κυβέρνηση, αντιθέτως, προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, που διενήργησαν την εξαιρετικά αυτή σημαντική έρευνα.

Παραλλήλως, ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε κυρίως στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι περισσότερο προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Το εν λόγω θέμα θα απασχολεί, εκτίμησε, για πολλούς μήνες ακόμη. Ως εκ τούτου, τους ζήτησε να κρατήσουν τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία τους γιατί «έχουμε πολύ δρόμο».

Στο ερώτημα γιατί επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου όσο και των προηγούμενων ημερών, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για μια διαδικαστική ενημέρωση σε ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και μεγάλης πολιτικής σημασίας, όπως ανέφερε.

Με μηνύσεις απαντά ο Σαμαράς

Μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει την Τετάρτη (07/02) ο Αντώνης Σαμαράς, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

«Καταθέτω μήνυση στον ετοιμόρροπο Τσίπρα», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης (06/02) ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά αναφέρει τα εξής:

«Καταθέτω μήνυση αύριο στον Άρειο Πάγο κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγελλόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός Δικαιοσύνης. Με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου, φάνηκε η σκευωρία. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλώ αλλά τώρα θα καταλάβουν και αυτοί ότι θα τους πάω μέχρι το τέλος».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (05/02) ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε πει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!. Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του κ. Σαμαρά

Βενιζέλος: Εξευτελίζεται η δημοκρατία

«Επιστρέφουμε στη λογική των Pampers του ΄89» επεσήμανε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ανάγνωση της δικογραφίας για τη Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σχολιάζοντας τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς –όπως είπε- τα όποια στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν αποκλειστικά από αυτές, μίλησε για κινητή συκοφαντία, ένα «βουνό το όποιο καταρρέει μέσα από την υπερβολή και τη γενίκευση», αλλά και για επικίνδυνη δημοκρατική γελοιότητα που ξεφτιλίζει το κράτος δικαίου και τη Βουλή, αφού τα όποια στοιχεία χρηματισμού δίνονται χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2017 δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας για την υπόθεση και ξαφνικά οι μαρτυρίες κλιμακώνονται και επιταχύνονται έως τον Φεβρουάριο του 2018, ώστε να είναι αμελλητί η διαβίβαση του φακέλου.

Πληροφορίες από βουλευτές που ανέγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δεν έδιναν εκείνοι τις μίζες, αλλά ο πρώην στέλεχος της Novartis που «δωροδόκησε το σύμπαν».

Αναφέρουν ότι έχουν γνώση της υπόθεσης και συγκεκριμένα πως δόθηκε φάκελος με χρήματα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να γίνει μεγάλη παραγγελία εμβολίων, φάκελο στην Άδωνι Γεωργιάδη, τσάντα με λεφτά στον Ανδρέα Λοβέρδο, βαλίτσα στον Αντώνη Σαμαρά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και «ζωντανά λεφτά» στον Παναγιώτη Πικραμμένο. «Όλοι πήραν πάνω από 200.000 για να θεμελιώνεται η κακουργηματική μορφή, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή ή μέσω εταιρειών», ανέφεραν βουλευτές.

Σε ότι αφορά στην εις βάρος του καταγγελία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο ανώνυμος μάρτυρας κατέθεσε ότι επειδή το στέλεχος της Novartis είχε επικοινωνία με συνεργάτη του Ηλία Πλασκοβίτη, άρα και ο ίδιος πρέπει να πήρε χρήματα.

Συμπλήρωσε δε, πως οι μάρτυρες που κατέθεσαν επώνυμα εμφανίζονται να μην γνωρίζουν κάτι.

Ζήτησε τέλος, να αρθεί η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων και να έρθουν να καταθέσουν επώνυμα στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία.

Τι αποκάλυψε προστατευόμενος μάρτυρας

Για τον τρόπο που διακινούνταν οι μίζες μίλησε στη Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Όπως είπε, τα χρήματα διακινούνταν σε βαλίτσες και φακέλους μέσα στα υπουργεία.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ειδήσεις