ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Αυτή είναι η αλήθεια για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σκάνδαλο Novartis: Αυτή είναι η αλήθεια για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Αιχμή του δόρατος της γραμμής άμυνας τηςΝΔκαι των εμπλεκομένων από τοΠΑΣΟΚδεν είναι άλλη από την επίκληση στους «κουκουλοφόρους», όπως αποκαλούν συντονισμένα άπαντες – από χθες και οΚυριάκος Μητσοτάκης– τους προστατευόμενους μάρτυρες στοσκάνδαλο Novartis.

Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ, πατώντας πάνω στην ανωνυμία των μαρτύρων, επιχειρεί να ρίξει σκιά στην ουσία των καταγγελλομένων, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένη σκευωρία και να μετατοπίσει το βάρος της δημόσιας συζήτησης όχι στο σκάνδαλο Novartis και τις καταγγελίες για μίζες άνω των 50 εκατ. ευρώ αλλά στην ίδια την ανωνυμία.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων, στο οποίο έχουν υπαχθεί οι τρεις μάρτυρες που έχουν κάνει τις επίμαχες καταγγελίες;

Στις 30/3/2014 μεταξύ άλλων οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισαν στη Βουλή τη δική τους νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων.

Με τον τρόπο αυτό και με τη βούλα της Βουλής ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που έδωσε το δικαίωμα της σήμερα αποκαλούμενης από τους ίδιους ανθρώπους «κουκούλας» στους προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου να μπορούν να προστατεύονται όσοι καταγγέλλουν εγκλήματα διαφθοράς και βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται πως όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών, μέχρι το 2014 οι μάρτυρες προστασίας προβλέπονταν αποκλειστικά για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.

Μετά από τη λαϊκή κατακραυγή για τις δεκάδες όζουσες υποθέσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη νομοθέτηση της περίφημης διάταξης για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για εγκλήματα διαφθοράς.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ίδιοι οι νομοθέτες να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για το νόμο που ψήφισαν και να τον αμφισβητούν, δεδομένου ότι εξαιτίας του φέρονται να εμπλέκονται πολλοί εξ’ αυτών στο σκάνδαλο Novartis.

Τροποποιήσεις του 2014

Ο νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει πλην όσων συνεισφέρουν στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων και εκείνους που συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση: «Αποχή από ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος προβλέπεται σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159 159Α 235 236 237 και 237Α του Ποινικού Κώδικα και τις συναφείς με αυτές πράξεις μετά από έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς να χαρακτηρίζεται ως μάρτυς δημοσίου συμφέροντος με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς όποιος χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος συμβάλλει ουσιωδώς με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές στην αποκάλυψη και δίωξή τους. Ο εισαγγελέας μπορεί να ανακαλεί τη συγκεκριμένη πράξη σε οποιοδήποτε στάδιο αν κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της».

Μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή ψευδορκία κ.λπ μπορεί να οδηγήσουν τις εισαγγελικές αρχές στην ανάκληση της προστασίας η οποία σημειωτέον μπορεί να αφορά και όλα τα μέλη της οικογένειας του μάρτυρα.

Τελικά στον Νόμο 2928/2001 Α 141 προστέθηκε το 2014 παράγραφος που αναφέρει ότι: «Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159 159Α και 235 έως 237Α του Ποινικού Κώδικα ακόμα κι αν δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης είναι δυνατόν να παρέχεται στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος […] στους ιδιώτες και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ως άνω αξιοποίνων πράξεων […] Το στοιχείο ε του άρθρου 3 του Ν 3691/2008 Α 166 αντικαθίσταται ως εξής Δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών άρθρα 159 159Α και 237 ΠΚ»

Διευκρινίσεις Κοντονή

Με τις χθεσινές δηλώσεις του στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι:

  • Το καθεστώς προστασίας αποδίδεται μόνο από τους εισαγγελείς και όχι βέβαια από κυβερνητικούς παράγοντες
  • Κανένας δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες άσχετα με τις εικασίες που κυκλοφορούν στον Τύπο
  • Το αν οι καταθέσεις και τα στοιχεία κριθούν όντως αληθή αυτό αφορά μόνο τη δικαστική διαδικασία που θα διαπιστώσει αν τα πρόσωπα πολιτικών που εμπλέκονται είναι ή όχι ένοχοι
  • Οι οξύτατες αντιδράσεις και η προσπάθεια απαξίωσης της εισαγγελικής έρευνας που επιχειρείται από την αντιπολίτευση και μέρος των MME και ο χαρακτηρισμός περί στημένης σκευωρίας είναι απολύτως αυθαίρετες και αδικαιολόγητες τη στιγμή που η δικογραφία σχηματίζεται από αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην περίπτωση της πρώτης εφαρμογής του νόμου του 2001 για τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά παράγοντες μιας δικαστικής διαδικασίας και μιας δίκαιης δίκης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής ακόμα κι αν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι άφησαν να διαρρεύσουν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους και τους παρουσίασαν ως ψυχοπαθείς ανερμάτιστους και ψεύτες.

Στην υπόθεση της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες δέχονται απειλές πριν ακόμα φτάσει η δικογραφία στη Βουλή και βέβαια μια ενορχηστρωμένη επίθεση από MME και θιγόμενους.

Οι εκκλήσεις για άπλετο φως μαζί με απειλές για τους μάρτυρες κάθε άλλο παρά πείθουν ότι δεν υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες…

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ειδήσεις