ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στα Ίμια: Ανησυχία των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα

Ένταση στα Ίμια: Ανησυχία των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στα ελληνικά κόμματα η κλιμακούμενη επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, στον απόηχο του «θερμού» επεισοδίου που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/02) στα Ίμια, αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

Και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση». Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Διαβάστε επίσης:

- Νέα Δημοκρατία

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας».

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"», πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- ΚΚΕ

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς». Αυτό τονίζει σχόλιο του ΚΚΕ για το επεισόδιο στα Ίμια.

- Ένωση Κεντρώων

«Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά. Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα».

«Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων σημειώνεται επίσης ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».

- Το Ποτάμι

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

- Λαϊκή Ενότητα

«Η νέα τουρκική επιθετική κίνηση στα Ίμια με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού αποτελεί πολύ σοβαρή ως πρόκληση για να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός» επισημαίνει με γραπτή δήλωση ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Είναι σχεδόν προφανές ότι η Τουρκία δεν αρκείται πλέον στο "γκριζάρισμα" των Ιμίων αλλά και θέλει να επιβάλει ντε φάκτο την κυριαρχία της στις βραχονησίδες, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής της πολιτικής στο Αιγαίο», αναφέρει ο Παν. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα η προηγηθείσα ακινητοποίηση του σκάφους γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία περνάει σε νέα επιθετικότερη κλιμάκωση, με την οποία θέλει να αχρηστεύσει στην πράξη τα θαλάσσια δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι «παραδομένη στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη γερμανική ΕΕ, αποδεικνύεται ανίκανη να προασπίσει τα νόμιμα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ όλο το μνημονιακό μπλοκ έχει μετατρέψει την ελληνική αποικία σε "σάκο του μποξ" της περιοχής». «Ειδικότερα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και η τυφλή δορυφοροποίηση της στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν προσφέρουν την παραμικρή ασφάλεια στην χώρα μας αλλά αντιθέτως αποτελούν το πολιτικό έδαφος για να εκδηλώνονται σε βάρος της πατρίδας μας όλο και πιο μεγάλες απειλές και πιέσεις και κίνδυνοι πολεμικών περιπετειών», τονίζει στην ίδια ανακοίνωση.

«Αυτήν την ώρα όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η άμεση και πιο μεγάλη απειλή για την Ελλάδα στην περιοχή μας προέρχεται από το καθεστώς Ερντογάν και τις κατεστημένες δυνάμεις της Άγκυρας και ότι αυτή η απειλή που επιδιώκει τον ακρωτηριασμό της χώρας και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια Ελλάδα που έχει καταντήσει οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο των δυτικών κέντρων με διατεταγμένη δορυφορική πολιτική. Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μια βαθιά ανάσα ελευθερίας, δικαιοσύνης και ανεξαρτησίας, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων μια παρακμιακή κυβέρνηση παραδομένων υπαλλήλων και μαζί της όλο το αμαρτωλό και ξεπουλημένο μνημονιακό μπλοκ, για να ακολουθήσει μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πορεία με μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη στρατηγική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, χωρίς υποδουλώσεις και κηδεμονίες», αναφέρει καταλήγοντας ο Παν. Λαζανάζης και σημειώνει:

«Η πρόκληση της προοδευτικής δημοκρατικής ανατροπής σήμερα δεν είναι μόνο μια πρόκληση οικονομικής επιβίωσης του ελληνικού λαού αλλά και πρόκληση για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Σχετικές ειδήσεις