ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2018: Την Τετάρτη τους αλλάζει, την Πέμπτη τους ορκίζει

Ανασχηματισμός 2018: Την Τετάρτη τους αλλάζει, την Πέμπτη τους ορκίζει

Ανασχηματισμός | Ειδήσεις: Συμπληρωματικός ή εκλογικός; Ιδού το ερώτημα που πλανάται στα δημοσιογραφικά γραφεία - Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr κάνουν λόγο για «χειρουργικό» ανασχηματισμό και όχι για σαρωτικό - Η απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και η παραίτηση του συζύγου της κύριου Παπαδημητρίου επισπεύδουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Ποιοι μαζεύουν ήδη πράγματα και ποιοι «ράβουν κοστούμια»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει βγάλει ήδη το μπλοκάκι του γράφοντας και σβήνοντας ονόματα υπουργών.

Ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» το μείζον θέμα που προέκυψε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και μετά την επιστολή της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, με την οποία ουσιαστικά του «πετούσε το μπαλάκι» θέτοντας την παραίτησή της στη διάθεσή του, αποφάσισε την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση.

Βεβαίως, αλλιώς τα είχε υπολογίσει ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά το timing του ανασχηματισμού κι αλλιώς του ήρθαν. Παρόλα αυτά το Newsbomb.gr σας ενημέρωσε έγκαιρα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26/02/2018 ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στην απομάκρυνση της κυρίας Αντωνοπούλου και στον ανασχηματισμό.

Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού, με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για την χρονική διενέργεια του επικείμενου ανασχηματισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Το τέλος της κ. Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα, σε συνδυασμό με την «ορφανή» θέση του υφυπουργού Παιδείας (μετά την παραίτηση Ζουράρι), αλλά και η δυσαρέσκεια για το έργο ορισμένων υπουργών, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει οι αλλαγές να μην είναι δομικές. Θα είναι μικρές και σε συγκεκριμένες θέσεις, κρατώντας ουσιαστικά το «χαρτί» ενός δομικού ανασχηματισμού για μια ενδεχομένως δύσκολη κατάσταση για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Άλλωστε, ένας εκλογικός ανασχηματισμός με κοινωνικό πρόσημο θα είχε ενδιαφέρον μόνον αν η χώρα βγει από τη σκληρή επιτροπεία.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τετάρτη και ακριβώς την επόμενη μέρα, την Πέμπτη θα γίνει η ορκωμοσία.

Άλλωστε σήμερα Τρίτη ο κ. Τσίπρας πρέπει να μεταβεί την Τρίπολη, στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών!

Άρα οι μόνες ημέρες που μένουν είναι το απόγευμα της Τετάρτης και το ξημέρωμα της Πέμπτης για την ορκωμοσία. Άλλωστε την Πέμπτη το μεσημέρι πρέπει να φύγει ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να μεταβεί στους Δελφούς και να ανοίξει τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ.

Οι «σίγουρες» αλλαγές

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε τρεις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος:

  • Την αντικατάσταση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.
  • Την αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
  • Την πλήρωση της θέσης του Κώστα Ζουράρι, τα καθήκοντα του οποίου μέχρι στιγμής έχει αναλάβει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Η πρώτη και η τρίτη αλλαγή είναι προφανείς, μιας και οι θέσεις είναι ήδη «ορφανές». Όσο για τον κ. Μουζάλα, ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα ότι έχει κουραστεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ θυμίζουμε ότι προ ημερών εισήχθη στο νοσοκομείο με υπερκόπωση.

Θέμα, επίσης, υπάρχει με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ παράπονα ακούγονται και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού 2018: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Ποιοι κρατούν «σίγουρα» τις υπουργικές καρέκλες

Πέρυσι, τέτοιο καιρό, ακούγονταν έντονα ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν πρώτος υποψήφιος για να τεθεί εκτός κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε ανασχηματισμό.

Ένα χρόνο μετά, ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται ο πιο σίγουρος από τους υπουργούς. Κατ’ αρχάς οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, που δοκιμάστηκαν αρκετές φορές, έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ οι δανειστές πλέον τον εμπιστεύονται.

Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι και είναι προφανές ότι επιθυμεί να σηκώσει το… τρόπαιο ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει ένταση στο στρατόπεδο των «53+» των οποίων ηγείται ο κ. Τσακαλώτος.

Σίγουρος θεωρείται και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Ο καθηγητής θεωρείται από τα πολύ βαριά «χαρτιά» της κυβέρνησης. Έχει χειριστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα εθνικά θέματα και χαίρει της εμπιστοσύνης όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Συν τοις άλλοις, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για Σκοπιανό και υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Αυτονόητη θεωρείται η παραμονή Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τζανακόπουλος, Παππάς, Αχτσιόγλου και Βασιλειάδης έχουν θετικό πρόσημο στο έργο τους και θεωρούνται «αμετακίνητοι».

Η νυχτερινή παραίτηση Παπαδημητρίου

Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες τη δική του παραίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου, επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησε ότι η απόφαση ήταν μονόδρομος μετά την παραίτηση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου.

Οι δύο άνδρες μίλησαν σε καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι κατανοεί την κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην, πια, υπουργό για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο δύσκολο πεδίο των επενδύσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου επέστρεψε από την Τρίπολη το βράδυ της Δευτέρας, κι ενώ χθες το πρωί είχε ανοίξει την «αυλαία» του Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου.

Το πρωί της Τρίτης (27/02) το γραφείο του πρωθυπουργού, εξέδωσε ανακοίνωση για την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».

Διαβάστε εδώ το χρονικό της παραίτησης Παπαδημητρίου

Σχετικές ειδήσεις