ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Άγρια κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα μετά τις αποκαλύψεις

Σκάνδαλο Novartis: Άγρια κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα μετά τις αποκαλύψεις

Σε πολιτική κόντρα άνευ προηγουμένου, μεταξύ της κυβέρνησης και τους διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος εξελίσσεται το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Για έμμισθη σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη το Μαξίμου - Στουρνάρας: Τώρα με κατηγορούν και για τα νόμιμα

Μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της Novartis, η κυβέρνηση κάλεσε το κεντρικό τραπεζίτη να απαντήσει για το εάν είχε προνομιακές σχέσεις με στελέχη της εταιρίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μία σύμβαση που έφτασε στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς φέρεται να «καίει» τον κ. Στουρνάρα, τινάζοντας στον αέρα τα επιχειρήματα ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν σκευωρία.

Το νέο στοιχείο που βρίσκεται στην κατοχή των αρμόδιων Εισαγγελέων αποκαλύπτει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ο ίδιος έμμισθη σχέση με τον πολυεθνικό φαρμακευτικό κολοσσό από την περίοδο κατά την οποία ήταν πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Πρόκειται για σύμβαση μεγάλης σημασίας, αφού είχε αναλάβει για λογαριασμό της Novartis να παρουσιάζει σε χώρες που του υποδείκνυε η Novartis την κατάσταση στην ελληνική αγορά και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

«Να δώσει πιο πειστικές εξηγήσεις»

Τα πυρά του κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έστρεψε για μια ακόμα φορά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με την υπόθεση Novartis, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει πως ο κ. Στουρνάρας πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «χθες είδε το φως της δημοσιότητας και νέα αποκάλυψη που αφορά τον κ. Στουρνάρα που δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Νοβάρτις». Ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε: «Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία; Είχε προνομιακές σχέσεις με διευθυντικά της στελέχη;»

Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «μετά την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμά του προς τον κ. Φρουζή».

Τι απαντά ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, παραδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/03), ότι ήταν έμμισθος υπάλληλος της Novartis.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, διερωτώνται γιατί ο κ. Στουρνάρας έκρυψε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή τη «νόμιμη» σχέση του με τη Novartis.

Σχετικές ειδήσεις