ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis - Αυγή: Κρυφές συναντήσεις Σαμαρά και Στουρνάρα με Φρουζή

Σκάνδαλο Novartis - Αυγή: Κρυφές συναντήσεις Σαμαρά και Στουρνάρα με Φρουζή

Σκάναδαλο Novartis | Ειδήσεις: Συνολικά δύο φορές φέρεται να είχε συναντηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώην αντιπρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή, όπως προκύπτει από τα ηλεκτρονικά αρχεία των στελεχών της πολυεθνικής που κατέσχεσαν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και στα οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» - ΄Άλλες τρεις φορές φέρεται να είχε συναντήσει ο Φρουζής το Γιάννη Στουρνάρα

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ - ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», στο υλικό αυτό βρέθηκε έγγραφο, με αποστολέα τον Κωνσταντίνο Φρουζή προς τη μητρική Novartis, διά του οποίου ενημερώνει για τις ενέργειες και τις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα που έχει κάνει από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο ίδιο έγγραφο που είναι γραμμένο στ’ αγγλικά, αναφέρονται δύο συναντήσεις του αντιπροέδρου της Novartis Hellas με τον κ. Σαμαρά, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Το κρίσιμο έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη δικογραφία που έχει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και έχει αποσταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, φέρεται να άρχισε να γράφεται στις 22 Φεβρουαρίου 2013 και έχει τίτλο «Letter from KF to Region». Πιθανότατα είναι εσωτερικό έγγραφο – επιστολή του Κ. Φρουζή προς την περιφερειακή διεύθυνση της Novartis.

Υπογραμμίζεται ότι στην επιστολή του προς τη μητρική Novartis ο Κ. Φρουζής επισημαίνει ότι χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων) για τις συναντήσεις, που, όπως αναφέρει, είχαν αντικείμενο την επίσπευση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Αυγή», οι συναντήσεις Σαμαρά – Φρουζή φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2012 και στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει, εξάλλου, πως υπάρχουν αναφορές ότι η μία από τις δύο συναντήσεις είχε πραγματοποιηθεί παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου,Άνγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Μέρκελ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας δύο φορές, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην οποία είχε τεθεί το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ενόψει της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη επίσκεψη Μέρκελ διήρκεσε 10 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2014.

Σαμαράς: Ουδέποτε έχω συναντήσει ιδιωτικά τον Φρουζή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Σάββατο (17/03/2018) ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή νέα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στη υπόθεση της Novartis. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν πως «η γελοία συμμορία διασύρεται και πάλι» καθώς, όπως λένε, «προσπαθούν μάταια να πλήξουν τον Αντώνη Σαμαρά με φαντασιώσεις, τερατολογίες, ασύστολα ψεύδη και ατέλειωτη λάσπη».

Διαβάστε σχετικά:

«Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον Κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο Χίλτον. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες», είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.

Οι τρεις συναντήσεις του Φρουζή με τον Στουρνάρα

Σύμφωνα, πάντα, με την «Αυγή», ο Κ. Φρουζής ενημερώνει για όλες τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει. Συγκεκριμένα:

– Το Νοέμβριο του 2012 συνάντησε: Τον Γερμανό και τον Αμερικανό πρέσβη (1η Νοεμβρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (14 Νοεμβρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΦ (16 Νοεμβρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης (στις 21 Νοεμβρίου) και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

– Το Δεκέμβριο του 2012 συνάντησε: Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (7 Δεκεμβρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (10 Δεκεμβρίου), την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (13 Δεκεμβρίου), στελέχη του επιτρόπου Υγείας (13 Δεκεμβρίου), Έλληνες ευρωβουλευτές (σε τηλεδιάσκεψη στις 16 Δεκεμβρίου), τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (17 Δεκεμβρίου), βουλευτές της αντιπολίτευσης (21 Δεκεμβρίου).

– Τον Ιανουάριο του 2013 συνάντησε: Τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο (9 Ιανουαρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ (10 Ιανουαρίου), τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας (15 Ιανουαρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (17 Ιανουαρίου), τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο (22 Ιανουαρίου), τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (29 Ιανουαρίου).

– Το Φεβρουάριο του 2013 συνάντησε: Τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη (4 Φεβρουαρίου), την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και τον γενικό διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν (6 Φεβρουαρίου), τον οικονομικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας (8 Φεβρουαρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΦ (11 Φεβρουαρίου), την Task Force για τα νοσοκομεία και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (19 Φεβρουαρίου), τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο (21 Φεβρουαρίου), τους υπευθύνους υγείας κομμάτων της αντιπολίτευσης (26 Φεβρουαρίου) και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στουρνάρας: Ανοησίες όσα γράφονται για μένα

«Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», λέει το Σάββατο (17/03/2018) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία και απαντώντας στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα

«Δημοκρατία»: «Φρουζής διέταζε, Άδωνις άκουγε»

Ακόμα σκληρότερο είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (17/03). Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Φρουζής διέταζε, Άδωνις άκουγε», αναφέρεται η ύπαρξη ενός προσωπικού σημειώματος από τα αρχεία των υπολογιστών των υπαλλήλων της Novartis που διαβίβασε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην Προκαταρκτική της Βουλής.

Γράφει η εφημερίδα χαρακτηριστικά: «Ο Φρουζής διέταζε και ο Άδωνις… άκουγε. Αυτό -μεταξύ άλλων- καταγράφεται σε προσωπικό σημείωμα από τα αρχεία των υπολογιστών των υπαλλήλων της Novartis που διαβίβασε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Προκαταρκτική της Βουλής και φέρνει στο φως σήμερα η “Δημοκρατία”.

Το σημείωμα το οποίο τιτλοφορείται «Personal Note to MoH 2010 2013» και προφανώς απευθύνεται στον τότε υπουργό Υγείας Minister of Health Άδωνι Γεωργιάδη προέρχεται από κάποιο από τα στελέχη της εταιρίας, το πιθανότερο από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, και συνιστά εν πολλοίς οδηγίες προς ναυτιλλομένους.

Το ντοκουμέντο αυτό δείχνει ανάγλυφα πως ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis έδινε ανερυθρίαστα εντολές στον Άδωνι Γεωργιάδη αφήνοντας τις τυπικότητες κατά μέρους και απευθυνόμενός του στον πρώτο ενικό.

Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς καθημερινά και προσωπικά την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων δεδομένου ότι αφορούν το άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα» του λέει χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα ανωτέρω θέματα; Λίγο πολύ ο Φρουζής τού δίνει ειδικές οδηγίες για το πώς να κινηθεί αναφορικά με σημαντικά θέματα του υπουργείου του καλώντας τον για παράδειγμα να σταματήσει τους πειραματισμούς με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Σε παρακαλώ σταμάτα τους πειραματισμούς της ΕΠΥ οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Όλο το σύστημα των διαγωνισμών θα αδρανοποιηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν τη δουλειά τους» του λέει χαρακτηριστικά.

Οι πληρωμές

Σε άλλο σημείο του σημειώματος, το οποίο δημοσιεύει η «Δημοκρατία», γίνεται αναφορά και στις πληρωμές των νοσοκομείων.

«Εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με αποτέλεσμα 40 περίπου μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να μην έχουν φάρμακα. Δες το από κοντά γιατί ενώ "χρήματα υπάρχουν" δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Ο Κομματάς χρειάζεται στήριξη», τονίζει ο Φρουζής, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως ο Θεόδωρος Κομματάς είναι ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι και σήμερα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει σε αντικατάστασή του.

Αναφέρει δε η εφημερίδα: «Ενδεικτικό πάντως των στενών σχέσεων ανάμεσα στους δύο άντρες είναι ότι ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ ακολούθησε πολλές από τις εντολές Φρουζή».

«Ο Γεωργιάδης λαμβάνει το σημείωμα με τις οδηγίες για τα off patent, φτιάχνει το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι σχετικές ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνοντας εν μέρει όσα του ζήτησε ο Φρουζής αποδίδοντάς τα μάλιστα σε άνωθεν εντολές της τρόικας. Τις ημέρες εκείνες ο ΣΦΕΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διατυπώνει ενστάσεις επί της επίμαχης ρύθμισης ωστόσο τελικά στις αρχές του Ιανουαρίου του ’14 οι αλλαγές στην τιμολόγηση δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.

Δύο εβδομάδες μετά στις 31 Ιανουαρίου ο Άδωνις κόβει περιχαρής την πίτα του ΣΦΕΕ δίπλα ακριβώς στον Φρουζή με τον οποίο όπως αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν ήταν σε κόντρα αλλά είχαν και τις θερμότερες των σχέσεων», καταλήγει το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το σκάνδαλο Novartis

Σχετικές ειδήσεις